Srbija na najnižem stepenu energetske efikasnosti u Evropi

Centralno-evropski forum za razvoj, CEDEF, je pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije, organizovao konferenciju NAPREDNE TEHNOLOGIJE I FINANSIRANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI I OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE.

NAPREDNE TEHNOLOGIJE I FINANSIRANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI I OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Mehanizmi koje Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine uvodi da bi ostvarilo energetsku politiku su: sistem energetskog menadžmenta, energetski pregledi za najveće potrošače kao i preduzeća, ali i korišćenje sredstava iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost u iznosu od 300 miliona dinara. Budžetski fond za energetsku efikasnost predstavlja podsticaj za racionalo i efikasno korišćenje energije. „Konkurs je raspisan februara 2014. i do sada je pristiglo 88 prijava, dodeljena su sredstva za 20 jedinica lokalne samouprave, a ukupna vrednost ovih projekata je 130 miliona dinara. U narednom periodu očekuje se javni poziv prema bankama preko koga će se dodeljivati subvencionisani krediti građanima.

  • U Srbiji je danas najniži stepen energetske efikasnosti u Evropi. Alarmantna je činjenica da stambeni objekti troše 60% ukupne potrošene energije na grejanje. Tu činjenicu ilustruje podatak da čak 300-400 hiljada kuća u Srbiji nema termoizolaciju. Kod korišćenja toplotne energije konkretnija stimulacija je ušteda kroz naplatu po utrošku što očekujemo da se primeni u narednoj grejnoj sezoni–  istakla je Mirjana Knežević, posebni savetnik ministra u oblasti energetske efikasnosti u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine RS.
  • Električna energija od 2011. nije delatnost od opšteg interesa i da proizvodnja elektične energije sve više prelazi u ruke komercijalnih preduzeća. U skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, kao najbolje rešenje, na model javno-privatnog partnerstva i ESCO ugovora gde se investicije mogu isplatiti od ušteda-  ukazao je Nenad Ilić, savetnik ministra u oblasti obnovljivih izvora energije iz Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine RS.

Prosečna godišnja stopa rasta tražnje za energijom u regionu JIE procenjuje se na 2,3%, što je duplo više u odnosu na prethodnu deceniju. Konstantan rast potreba i tražnje za energentima i sve veća eksploatacija ograničenih prirodnih resursa u prvi plan su istakli pitanje obezbeđivanja dovoljnih količina energije na ekonomski, energetski i ekološki prihvatljiv način, ponajviše putem primene naprednih tehnologija i modela finansiranja.

  • Jedan od osnovnih ciljeva energetske politike zemlje uvođenje savremenih tehnologija u energetski sektor, kako bi se obezbedilo sigurno, kvalitetno i pouzdano snabdevanje energijom i energentima. Srbija je, na primer, u 2010. godini oko 34% neophodne energije obezbedila iz uvoza. Primenom naprednih tehnologija može se uštedeti i do 40% kroz energetsku efikasnost – istakla je Jovanka Arsić – Karišić, predsednik UO, CEDEF

You may also like...