Nagrađeni najbolji na radionicama o energetskoj efikasnosti

U okviru projekta Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, koji ima za cilj podizanje svesti kod učenika osnovnih i srednjih škola, kada je reč o energetskoj efikasnosti od 12 do 18 aprila 2011. godine održano je 10 ekoloških radionica u kojima je učestvovalo 15 kragujevačkih osnovnih škola. Ekološke radionice na temu energetske efikasnosti organizovane su za učenike od prvog do četvrtog, kao i od petog do osmog razreda.

U okviru ovih radionica osnovci su mogli da čuju prezentacije vezane za energetsku efikasnost koje su pripremili učenici srednjih škola, članovi Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj.

 

  • Učenici su vrlo aktivno sudelovali u ovim radionicama, a najuspešnijim polaznicima seminara koji urade najbolji plakat na osnovu tih predavanja, dodeljeni su sertifikati 21. aprila u okviru izložbe Plava planeta. Na ovim radionicima učenici su mogli da nauče o tome kako da uštede energiju i ponašaju se energetski efikasno, kao i o obnovljivim izvorima energije. Tokom radionice polaznicima seminara podeljene su brošure o Energetskoj efikasnosti, koje su priredili članovi Centra uz pomoć prof. Dr Dušana Gordića. Radi se o priručniku koji je namenjen srednjoškolcima kao i učenicima nižih i viših razreda osnovnih škola – objašnjava Milan Gabarić rukovodilac Centra.

Nosilac projekta je Udruženje građana Stakleno zvono, a partneri su Grad Kragujevac i Politehnička škola. Projekat je finansijski podržala ambasada Repulike Finske, a zahvaljujući školskoj Upravi ekološke radionice se uspešno realizuju.

[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flighticons%2Flayout.xml showflipbtn=true autoflip=true autofliptime=6000 documentid=110518055115-434742cb0c9848de85c7b1d82e32fe32 docname=ceoor-prirucnik-energetska_efikasnost username=Stakleno_Zvono loadinginfotext=Prirucnik%20za%20energetsku%20efikasnost showhtmllink=true tag=kragujevac width=400 height=188 unit=px]

Povodom Dana planete Zemlje, izložba Plava planeta se tradicionalno već devet godina, organizuje u Politehničkoj školi u Kragujevcu. Na konkurs za izložbu dečijih likovnih radova pristiglo je 439 radova dece iz predškolskog uzrasta, osnovaca i srednjoškolaca iz cele Šumadije. Ovom prilikom dodeljena su i priznanja najuspešnijim učenicima koji su prošle nedelje učestvovali u radinicama na temu energetske efikasnosti. Pristigli radovi su ocenjeni kao kvalitetni pa je zato žiriju bilo teško da se opredeli za pobednike. Tako su osim planiranih 12 nagrada dodeljena i dva specijalna priznanja. Izložbu je otvorio Srđan Matović, član Gradskog veća za životnu sredinu, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima građana, koji je najavio da bi sledeće godine ova izložba mogla dobiti i nacionalni karakter.

  • Tokom ove godine pokušali smo da animiramo sugrađane da nekom svojom aktivnošću doprinesu podizanju javne svesti o očuvanju životne sredine, a očekujemo da će naredne godine, kada se bude organizovala deseta jubilarna izložba likovnih radova ‘’Plava planeta’’ učestvovati učenici osnovnih i srednjih škola iz cele Republike – istakao je Srđan Matović, član Gradskog veća za životnu sredinu.

Radovi su podeljeni u četiri kategorije. Predškolci su imali temu “Boje moje planete”, učenici nižih razreda osnovnih škola “Neka oko nas, sve bude čisto, sjajno I bajno”, a učenici viših razreda svojim likovnim radovima prikazali su kako bi izgledala akcija “Zemlja zove, svi u reciklažu do pobede nove”. Srednjoškolci su se takmičili na temu “Sigurna kuća za planetu Zemlju”.

You may also like...