Obeležen Dan planete Zemlje

Ove godine je širom sveta obeležen Dan planete Zemlje, pod sloganom “Milijarda zelenih dela” kojim se ukazuje na doprinos svakog pojedinca u postizanju održivog razvoja. Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja pozvalo je sve građane da ličnim primerom u svom okruženju doprinesu podizanju svesti o problemima zaštite životne sredine.

 

  • Ovaj značajan datum se obeležava kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanji negativan uticaj na životnu sredinu. Pozivamo sve građane Srbije da se uključe u akciju Velikog spremanja Srbije 4. juna i na taj način doprinesu da i naša zemlja postane čistija i zdravija za život – rekao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić povodom Dana planete Zemlje.

 

Prema njegovim rečima, čišćenjem divljih deponija i smetlišta na Južnoj Moravi i Jablanici u okviru akcije Očistimo Srbiju, počelo je ovogodišnje Veliko spremanje Srbije, koje će trajati sve dok problem divljih deponija i smetlišta ne bude rešen u potpunosti. Da to nisu jedinstveni slučajevi velikog zagađenja rečnih korita, govori i podatak da se od 164 registrovanih deponija, čak 25 nalazi na manje od 50 metara od vodotokova, od čega 14 na samoj obali ili površini vode.

 

  • Kada smo pokrenuli akciju Očistimo Srbiju, tek 60 odsto domaćinstava u Srbiji je bilo pokriveno organizovanim odnošenjem otpada. Prvobitno je planirano da se do 2014. godine taj procenat poveća na 75 odsto, ali preliminarni podaci pokazuju da bismo već do kraja ove godine mogli da postignemo taj cilj. Do sada je nabavljeno hiljade kanti i kontejnera kao i desetine kamiona za odnošenje smeća. Pored toga, nastavićemo sufinansiranje aktivnosti lokalnih samouprava na čišćenju divljih deponija – naveo je ministar Dulić.

 

On je podsetio na statistiku koja govori da se očišćene deponije često ponovo pojavljuju na istim mestima i pozvao sve državne organe da kažnjavaju sve one koji zagađuju životnu sredinu.

 

  • Kazne smo povećali i do deset puta, Zakonom o upravljanju otpadom i Zakonom o zaštiti životne sredine. Sada su za privredni prestup zaprećene kazne od 1,5 do tri miliona dinara, a za prekršaj od pola miliona do milion dinara. Za prekršaje za preduzetnike i fizička lica, predviđena je i kazna zatvora do 30 dana. Kaznenih odredbi zakona nisu izuzeti ni zaposleni u organima državne uprave. Osim toga, u Krivičnom zakoniku su za dela protiv životne sredine propisane novčane i zatvorske kazne. Zaštitne mere dozvoljavaju sudu da izrečene kazne poveća do 20 puta u srazmeri sa visinom pričinjene štete, zabranu obavljanja dužnosti i zabranu obavljanja delatnosti do 10 godina – zaključio je ministar Dulić.

 

Dan planete Zemlje obeležava se u 175 država i učešće 500 miliona ljudi. U Rio de Ženeiru 2012. godine biće održana konferencija Ujedinjenih nacija o održivom razvoju, a cilj je da se do tada uz pomoć velike kampanje napravi „milijarda zelenih dela”. To podrazumeva da svaki pojedinac nekom svojom akcijom ili delom doprinese očuvanju planete Zemlje, poput čišćenja smetlišta, sadnje drveća, vožnje bicikla umesto automobila.

Dan planete Zemlje, obeležen je i u Kragujevcu brojnim manifestacijama, a jedna od njih je i ‘’Ja sam dete najlepše planete’’. Da mi sami najviše utičemo na očuvanje planete Zemlje, pokazali su i članovi škole stranih jezika za decu ‘’Vrabac’’, koja je došla na ideju da se Dan planete Zemlje proslavi u Kragujevcu na malo drugačiji način.

 

Kolektivni rad na izradi skulptura od recikliranog materijala bio je glavni deo programa sa temom ‘’Ugrožene životinjske vrste’’. Svaki kontinent predstavljen je skulpturom jedne životinjske vrste karakteristične za taj kontinent i jedna za okean.

  • Akcija je imala edukativni, rekreativni i kreativni karakter, a želeli smo da skrenemo pažnju da većina reciklažnog materijala može dobiti novu upotrebnu vrednost. U organizovanoj akciji prikupljanja materijala, učestvovala su deca iz škole stranih jezika ”Vrabac”, stanari BIC-a, nekoliko osnovnih i srednjih škola a sve uz pomoć JKP ”Čistoća”, školske uprave Kragujevac, Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, i kluba mladih osoba sa invaliditetom Kragujevac- istakla je Bojana Mikarić iz škole za strane jezike za decu ‘’Vrabac’’.

 

Posetioci su imali priliku da se oprobaju u eko-igrama. Jedan deo tih igara tj. disciplina je trka na ”Bikama”, biciklama koje su u potpunosti izrađene od drveta iz obnovljivih i kontrolisanih izvora kao i bacanje frizbija od kartona, brzo sortiranje otpada i razne druge discipline.

 

Programom je bilo predviđeno i naratorsko izlaganje Tatjane Simonović vizuelnom predstavom ”Kako spasiti drvo”.

 

Na mini izložbi prikazane su fotografije Danila Kukulja, učenika I razreda OŠ ”Radoje Domanović” i radovi najmlađih učesnika koji su iz škole stranih jezika ”Vrabac”. Ovoj izložbi su se pridružili i učenici škole za osnovno i srednje obrazovanje ”Vukašin Marković”.

Čitava akcija realizovana je uz veliku pomoć Gradske uprave Kragujevca službe za zaštitu životne sredine, studenata FILUM-a i Dizajn studija BOKS .

You may also like...