Učenici Američke osnovne škole u Zavodu za zaštitu prirode

Zavod za zaštitu prirode Srbije posetili su učenici petog razreda Američke osnovne škole u Beogradu, u cilju uspešne realizacije istraživačkog školskog projekta na temu „Zaštita ugoženih vrsta životinja u Srbiji“.

Kako bi saznali koje su to retke i ugrožene životinjske vrste u Srbiji, i kako se sprovodi njihova zaštita, za mlade istraživače iz inostranstva koji osnovnu školu završavaju u Beogradu organizovan je razgovor sa stručnjacima Zavoda, i obilazak izložbene postavke „Zaštita prirode u Srbiji“.

Metode sprovođenja zaštite ugroženih životinja u Srbiji, na primeru retkih vrsta kao što su Balkanski ris, orao krstaš, riba mrguda, crni daždevnjak i beloglavi sup, radoznalim gostima predstavio je herpetolog Zavoda Milivoje Krvavac, odgovarajući na mnogobrojna pitanja od kojih su se samo neka odnosila na to koliko ugroženih životinja ima u Srbiji, koje su od njih najugroženije, kako se štite i koji su izazovi u radu na njihovom očuvanju.

U cilju predstavljanja celine sprovođenja metoda zaštite vrsta, botaničar Zavoda, mr Verica Stojanović učenicima je predstavila i izložbene eksponate retkih biljnih vrsta, kao i rad na njihovoj zaštiti, i pokazala kako izgledaju poprečni preseci nekih biljaka kada se posmatraju kroz mikroskop.

Svoju zainteresovanost za odabranu temu školskog projekta učenici su pokazali i tokom razgledanja međunarodne izložbe fotografija „Biodiverzitet“, na trećem spratu Zavoda, kada su zajedno sa urednikom izložbe Milivojem Krvavcem tražili fotografije na kojima su predstavljene globalno ugrožene vrste sa svetskih Crvenih lista.

Rezultate svog školskog projekta i utiske o prirodi i zaštiti vrsta u Srbiji, učenici će sredinom marta prezentovati nastavnicima, roditeljima i stručnjacima koji su im pomogli da sakupe potrebne podatke i informacije.

Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije

You may also like...