Upravljanje otpadom najveći izazov u oblasti ekologije

Evropska komisija za poglavlje 27 Zaštita životne sredine i klimatske promene konstatovala je da Republika Srbija i dalje na samom početku po pitanju usaglašavanja politika sa EU i da nije učinjen veliki napredak u ovom poglavlju  u 2015 godini u odnosu na predhodni period i naglasila da Republika Srbija treba brže da zatvara nesanitarne deponije (smetlišta).

Poglavlje 27 - Chapter 27
Za sektor otpada konstatovano je da je Potrebno više kontinuiranog ulaganja od strane države u sektor upravljanja otpadom, kao i nužnost povećanja implementacije projekata za posebne tokove otpada.

 

  • Najveći izazovi u procesu evropskih integracija u oblasti zaštite životne sredine biće velike infrastrukturne kompenente Milan Stevanović, savetnik državnog sekretara za životnu sredinuupravljanja otpadom i prečišćavanjem otpadnih voda- izjavio je Milan Stevanović, savetnik državnog sekretara za životnu sredinu.

Ukupna vrednost koju treba izdvojiti za te dve komponente iznosi između 5,5 i sedam milijardi evra, a sa operativnim troškovima tih postrojenja taj iznos iznosi oko 10 milijardi evra koje treba izdvojiti u narednih 25 godina.

  • Osim finansijskih i tehničkih izazova, sledeći izazov je i administrativni, jer Evropska komisija smatra da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine mora imati veći broj stručnjaka koji će se isključivo baviti ovom oblašću – napomenuo je Stevanović.

On je podsetio da je Ministarstvo početkom septembra 2015. godine dostavilo Vladi Republike Srbije postskrining dokument za Poglavlje 27 i da na osnovu jasnih signala Evropske komisije i Direktorata za životnu sredinu možemo očekivati otvaranje tog poglavlja bez početnih merila.

You may also like...