ZAVRŠENI BOBINI DANI

spremanje-satoraTradicionalni izviđački susreti pod nazivom ’’Sedmi Bobini dani’’, koji su trajali od 21 do 23 avgusta u selu Rogojevac kod Kragujevca, okupili su izviđače iz Lazarevca, Šapca, Majura, Kruševca, Niša, Mladenovca, Požarevca, Jagodine, Smederevske Palanke, Beograda, Bijeljine i Kozarske Dubice.

postrojavanje

  • Na ovom izviđačkom višeboju, u kategoriji mlađi i stariji, izviđači su se ogledali u višebojskim disciplinama: signalizaciji, šatorizaciji, vezivanju čvorova, praktičnom testu iz prve pomoći, prolazu kroz minsko polje i drugim tradicionalnim izviđačkim veštinama, rekao je Ljubiša Radulović starešina odreda izviđača Bogoljub Boba Popović. Najveći izazov bio je odlazak orijentacionom stazom dugom 15 kilometara do manastira Drača.

Akcija se organizuje u znak sećanja na Kragujevčanina Bogoljuba Popovića Bobu, osnivača prve izviđačke čete u gradu na Lepenici, poznate po imenu “Vihor”, koji je preminuo 1964. godine.

  • Daleke 1960. godine, Boba Popović je u Kragujevcu, s još petnaestak svojih drugara, osnovao prvu četu izviđača pod nazivom “Vihor”. Iz te čete izrastao je i kragujevački odred koji je kroz decenije svog rada osvajao najviša priznanja, među kojima i zvanje Partizanskog odreda objašnjava Radulović.

pobednicki-pozdravProglašenje pobednika održano je 23 avgusta, kada su podeljene brojne zahvalnice i pehari. U starijoj konkurenciji, prvo mesto osvojili su izviđači Shit Happens iz Bjeljine, drugo mesto ekipa Ćurići, a treće Vetrenjače, svi iz Lazarevca. U mlađoj konkurenciji prvo mesto je osvojila ekipa Cipi ripi iz Kragujevca, drugo Travianci iz Lazarevca, a treće Šišmiši iz Kragujevca.

Prelazni pehar koji svaka pobednička ekipa nosi u svoj grad i čuva ga godinu dana, ove godine osvojili su izviđači Cipi ripija iz Kragujevca. I ove godine pod pokroviteljstvom grada Kragujevca održana je akcija ’’Sedmi Bobini dani’’, a na dodeli brojnih priznanja prisustvovali su i predstavnici grada.nagradjeni

predstavnici

You may also like...