Zelena agenda u Srbiji

U sredu 9. decembra, sa početkom u 11:00 časova, u Beogradu u sali Jugoslavija u SIV-u, održaće se konferencija pod nazivom „Zelena agenda u Srbiji – strategija prihvatljiva za svaku opštinu“.

zelena-agenda

Konferencija je namenjena predstavnicima ekoloških NVO, lokalnih samouprava, državnih institucija iz oblasti životne sredine i medija. Tom prilikom će se predstaviti Zelena agenda – nov pristup u izradi strategije održivog razvoja, koji se trenutno realizuje u 20 lokalnih zajednica u 5 država zapadnog Balkana, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Holandije. Na konferenciji će se usvojiti Nacionalna platforma Zelene agende u Srbiji.

Jedan od važnih problema u oblasti zaštite životne sredine prepoznatih u Srbiji je mali broj lokalnih samouprava koje su izvršile reformu lokalne politike i usvojile LEAP ili bar započele proces njegove izrade. Čak i u opštinama u kojima je usvojen, LEAP je pokazao niz slabosti, nije dao očekivane rezultate, niti je ostvaren njegov pun potencijal.

Zelena agenda je nov model strateškog planiranja koji može da prevaziđe ove probleme. Naročito je pogodan za manje i ekonomski nedovoljno razvijene opštine, koje nemaju mogućnosti i kapaciteta da urade zahtevnije dokumente. Koncept je prvi put razvijen u Rumuniji, od tada je realizovan u Moldaviji, Hrvatskoj, Rusiji, a od 2008. godine i u državama zapadnog Balkana. Zelena agenda je demokratski proces uključivanja ekoloških NVO, lokalnih vlasti i poslovnog sektora u izradu strategije održivog razvoja, po principu „odozdo nagore” i „od ljudi za ljude“. To je participativni način bavljenja lokalnim pitanjima životne sredine, u kome je učešće otvoreno za sve građane od samog početka procesa. Za razliku od nekih strategija čije iniciranje uvek započinje lokalna samouprava, Zelenu agendu iniciraju i vode lokalne NVO, što obezbeđuje veće učešće civilnog sektora u donošenju lokalnih odluka, povećava kapacitet i omogućava prikupljanje značajnijih sredstava za finansiranje ekoloških projekata NVO i lokalne samouprave. Posle usvajanja u skupštini, dokument postaje deo zvanične lokalne politike. Na taj način se omogućava kontinuitet rešavanja problema, a onemogućava prekid pozitivnih procesa smenom lokalne vlasti, naročito iz razloga što monitoring i evaluaciju vrše građani preko NVO koje su učestvovale u pocesu. Dokument je važan uslov međunarodnih integracija i pokazatelj je demokratičnosti odlučivanja u lokalnoj politici.

milieukontaktzasavica

Zelenu agendu u Srbiji najvećim delom finansira Ministarstvo spoljnih poslova Holandije, a trenutno je sprovode tri NVO u pet opština – Ekološki centar „Stanište“ (Vršac, Plandište, Bela Crkva), Timočki klub (Knjaževac) i pokret gorana (Sremska Mitrovica). Sprovođenje koordinira holandska NVO „Milieukontakt international”.

timocki-klubstaniste

Organizaciju konferencije je finansijski pomogao Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije

You may also like...