ZEMLJE U TRANZICIJI I VODA KAO FAKTOR STABILNOSTI

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA ZEMLjE U TRANZICIJI I VODA KAO FAKTOR STABILNOSTI

U Beogradu će se 7. i 8. septembra 2016. godine, u prostorijama Srpske akademije nauka I umetnosti (Knez Mihailova 35) i Privredne komore Srbije (Terazije 23) održati međunarodna konferencija “Zemlje u tranziciji i voda kao faktor stabilnosti”.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA  ZEMLjE U TRANZICIJI I VODA KAO FAKTOR STABILNOSTI

Osnovni cilj Konferencije “Zemlje u tranziciji i voda kao faktor stabilnosti” je sagledavanje prioriteta, problema i potreba integralnog upravljanja vodama na različitim nivoima (globalnom, regionalnom, lokalnom), sa posebnim osvrtom na zemlje u tranziciji. Imajući u vidu da se sektor voda u Srbiji suočava sa velikim problemima, koji mogu imati značajne posledice na stanovništvo, privredu, ekonomiju i da su zbog toga neophodna velika odricanja i napori u pravcu unanređenja sektora voda, kao i imajući u vidu da se Srbija nalazi pred usvajanjem Stratege upravljanja vodama, nastoji se da naši građani, stručna i naučna javnost i javna uprava budu upoznati sa problemima i pokušaće da daju predloge za njihovo rešavanje, kao i ukaže na moguće pravce daljeg razvoja.

Ovim skupom želie da iniciraju i potenciraju aktivnosti na ojačanju državnog, finansijskog, kapacitativnog i edukativnog sistema u oblasti voda, kako bi bio u stanju da odgovori na probleme u ovoj oblasti.

Konferencija će biti otvorena 7. sentembra 2016. godine u 09:30 časova u Svečanoj sali Srnske akademije nauka i umetnosti, Knez Mihailova 35/11, Beograd.
Konferenciju će otvoriti predsednik Republike Srbije gosnodin Tomislav Nikolić.
Konferenciju organizuju Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi”, UNESKO Centar II kategorije za vode za održivi razvoj i prilagođavanje klimatskim promenama (WSDAC) i JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”.
Pokrovitelji konferencije su: Srpska akademija nauka i umetnosti, Vlada Republike Srbije, Predsednik Republike Srbije, Privredna komora Srbije, kao i Akademija inženjerskih nauka Srbije, Srnsko društvo za zaštitu voda, Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR), Međunarodno udruženje vodovoda u slivu Dunava (IAWD), Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo i Udruženje vodovoda i kanalizacije Srbije.

Prvog dana, 7. sentembra, konferencija će se odvijati u SANU, Knez Mihailova 35, Drugi sprat/Svečana sala, gde će u plenarnom radu biti izloženi pozivni radovi.

Drugog dana, 8. septembra, mesto održavanja konfrencije biće u zgrali Privredne Komore Srbije na adresi Terazije 23, Drugi sprat/Svečana sala. Za ovaj dan, nakon uvodnih izlaganja, planiran je rad u okruglim stolovima gde će se bliže objasniti konkretna pitanja ulaganja u vodoprivredu Srbije, kao što su: priprema i implementacija projekata, finansiranje projekata u sektoru voda, mogućnosti obezbeđivanja sredstava za finansiranje, kao i neophodni koraci ka unapređenju sektora voda u vodosnabdevanju, kanalisanju, odbrani od poplava i sl.

Na konferenciji će učestvovati stručnjaci i naučni radnici iz Srbije iz oblasti upravljanja vodama i ekonomije, građevinskih i konsultantskih kompanija (Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi”, Energoprojekt), predstavnici vlasti, javnih komunalnih preduzeća vodovoda (JKP Beogradski vodovod i kanalizacija i drugi vodovodi iz Srbije), naučni radnici i stručnjaci iz zemalja zapadne Evrope (Nemačka, Holandija, Austrija, Mađarska) i Južne Koreje.
Radni jezici konferencije su engleski i srpski, uz simultani prevod.

You may also like...