Zona organske poljoprivrede oko Gružanskog jezera

Ministar poljoprivrede Saša Dragin prilikom posete opštini Knić najavio je izgradnju zone organske poljoprivrede oko Gružanskog jezera

domaćinstvo na jezeru Gruža

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin, dana 22.02.2011. godine, posetio je opštinu Knić koja je među prvima osnovala Fond za razvoj poljoprivrede i prepoznala potencijal agrara. Tom prilikom sastao se sa predsednikom te opštine s kojim se dogovorio da pokrenu projekat izgradnje zone organske proizvodnje oko Gružanskog jezera kako bi tu zonu, koja nije mogla da se koristi za poljoprivrednu proizvodnju, učinili isplativijom.

Do sada je u 87 opština formiran Fond za razvoj poljoprivrede. Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa lokalnim samoupravama dugoročno kreditira poljoprivrednu proizvodnju preko banaka, samo je u prošloj godini za ovaj vid pomoći obezbedilo čak 700 miliona dinara. U 2011. godini, u opštini Knić izdvojeno je 9.250.000 dinara za kreditiranje poljoprivrednika kroz fond za razvoj poljoprivrede.

  • U Srbiji čak 44 posto stanovništva živi u ruralnim opštinama, 17 posto se bavi poljoprivredom i nama nije u cilju da se u Srbiji samo pet ljudi bavi poljoprivredom a da ostali rade za njih, nego želimo da osnov poljoprivredne proizvodnje bude porodično gazdinstvo – rekao je Dragin.


Nakon toga, ministar Dragin posetio je domaćinstvo porodice Vasović iz sela Guncata koji se bave povrtarstvom, ali i ratarstvom i stočarstvom.

  • Poljoprivreda je jedina grana naše ekonomije koja je i za vreme najveće ekonomske krize uspešno poslovala i možemo biti ponosni na rekordan izvoz i suficit u 2010. godini koji je dva puta veći nego u 2007. godini koja je bila najbolja ekonomska godina a tada je izvoz bio 1.3 milijarde dolara. I ove godine podržavamo male poljoprivredne proizvođače, porodična gazdinstva koji čine okosnicu srpske poljoprivrede, podsticajnim merama sa 14 000 dinara po hektaru, sa 25 000 dinara po umatičenoj kravi, premijom od pet dinara za litar mleka i 3 000 dinara za umatičenu krmaču – istakao je Dragin.

Prilikom posete domaćinstvu Nikolića iz sela Balosave koji se bave voćarstvom ministar Dragin je rekao: „Ministarstvo poljoprivrede će i ove godine davati za podizanje višegodišnjih zasada. Plaćamo svaku sertifikovanu sadnicu koja se zasadi, do površine do 10 hektara sto posto, dajemo bespovratna sredstva za protivgradnu zaštitu i svu prateću opremu koja je potrebna da ovako intezivnu proizvodnju čini isplativom. Sa par hektara voćnjaka možete živeti kao bogat čovek.”

You may also like...