Strategija održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011-2021

U organizaciji Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, u Kragujevcu je održan finalni sastanak Regionalnog partnerskog foruma na izradi Strategije održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011 – 2021. Predstavljene su metodologije celokupnog strateškog procesa i rezultata svake od pojedinačne faze u radu na izradi finalnog dokumenta.

učesnici sastankaizrada-strategije-odrzivog-razvoja-sumadije-i-pomoravlja

Razvoj privrede i preduzetništva, ruralni razvoj, unapređenje sistema kulture i obrazovanja, unapređenje zdravstvenog i socijalnog sistema zaštite, razvoj sporta i turizma, kao i unapređenje infrastrukture i zaštite životne sredine, najvažniji su ciljevi Strategije održivog razvoja Šumadije. Na završnom sastanku Regionalnog partnerskog foruma, koji je održan sa ciljem da se verifikuju rezultati rada na izradi Strategije, predstavljena je svaka od pojedinačnih faza u radu na izradi finalnog dokumenta. Sama činjenica da je Evropska unija uložila u izradu strateških dokumenata, u izgradnju regionalnih razvojnih agencija govori o tome da je ova oblast veoma važna.

Jasminka Luković Jagličić- direktorka Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja

Jasminka Luković Jagličić- direktorka Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja

  • Mi smo jedan segment završili, Strategiju održivog razvoja Šumadije i Pomoravlja 2011 -2021, koja je pred nama još kratko vreme u nekakvoj draft verziji, a nakon usvajanja od strane skupštine Regionalne agencije to postaje zvanični dokument. Agencija je tehnički i finansijski podržana od strane velikog Evropskog programa ravnomernog društveno ekonomskog razvoja ali – prema rečima Jasminke Luković Jagličić direktorke Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, istovremeno u naredne dve godine biće ravnomerno prisutan i drugi Evropski program na nacionalnom nivou, koji će se baviti ovom problematikom i pružaće tehničku i finansijsku podršku našem ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja – ističe ona.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici dva programa Evropske unije. Radi se o Regionalnom društveno ekonomskom programu razvoja 2, koji je davao podršku čitavom procesu u toku njegovog trajanja i RegPol programu EU, koji će se prvi put predstaviti predstavnicima regionalnih stakeholdera sa teritorije Šumadije i Pomoravlja.

Šak Bukhout, iz tima EU za Podršku razvoju regionalne politike

Šak Bukhout, iz tima EU za Podršku razvoju regionalne politike

  • Smatram da su ova konferencija i sastanak veoma važni zbog toga što omogućava da se svi akteri koji su važni za ovaj deo regiona, sednu zajedno i dogovore se šta je to što oni smatraju da je presudno za razvoj njihovih zajedničkih interesa. Regionalni društveno ekonomski program razvoja 2 koji podržava ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je projekat koji ima veliki uticaj za razvoj cele zemlje – rekao je Šak Bukhout, iz tima EU za Podršku razvoju regionalne politike, na nacionalnom nivou.

Krajnji rezultat današnjeg sastanka biće prezentacija regionalnih razvojnih programa projektnih ideja u okviru njih, njihove vrednosti i budući koraci nakon usvajanja regionalnog strateškog dokumenta.

Fred Milen, iz Programa tehničke pomoći EU

Fred Milen, iz Programa tehničke pomoći EU

  • Ja radim u programu tehničke pomoći koju finansira delegacija Evropske unije i mi smo ovde da analiziramo i uvidimo koji su to programi i kapaciteti svih organizacija koje su bitne da iznesu razvoj u ovom delu Srbije. Ovde smo da bismo razvili dobre projekte, i damo razlog svim donatorskim organizacijama koje mogu da učestvuju u podržavanju projekata, a da bismo to uspeli morali bismo da imamo dobro razvijene projekte, kako bi finansirali i javni i privatni sektor – istakao je Fred Milen, iz Programa tehničke pomoći EU.

Usvajanje regionalnog strateškog dokumenta nastupiće pošto Regionalni forum verifikuje rezultate sastanka održanog u Kragujevcu i predloži dokument na usvajanje Skupštini osnivača Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

You may also like...