Četvrti festival nauke u Kragujevcu

U Prvoj kragujevačkoj Gimnaziji održan je Festival nauke. Osim predavanja profesora sa Prirodno matematičkog fakulteta i Fakulteta inženjerskih nauka, učenici svih razreda gimnazije, izvodili su eksperimente iz oblasti prirodnih nauka.

Pod motom ’’Dajte se na znanje’’ u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održan je četvrti Festival nauke, gde su učenici svih razreda predstavili svoje naučne oglede. U nekoliko kabineta prikazani su eksperimenti iz fizike, biologije, matematike, informatike i elektronike. Ovogodišnji festival nauke okupio je preko 200 učesnika, a posebno je promovisan rad elektronske sekcije. Učenicima Gimnazije su se pridružili i kragujevački fakulteti, kao i gosti iz Makedonije, Lapova, Valjeva i Požege.

  • Festival nauke koji organizuje Prva kragujevačka Gimnazija jedan je od važnih koraka u nauci, jer svremeni svet i Rukovodilac Školske uprave u Kragujevcu Goran Joksimovićdeca koja u ovom trenutku pohađaju škole moraju da budu orijentisana na to da kroz interdisciplinarne odnose, prateći savremena dostignuća u nauci dolaze do novih znanja i unapređivanja svojih vlastitih – rekao je rukovodilac Školske uprave u Kragujevcu Goran Joksimović

Učenici i posetioci mogli su da vide čemu služe i kako rade superkompjuteri kao i telemonitoring pacijenata lečenih radionuklidnom terapijom. Tom prilikom predstavljeni su i novi modeli u obrazovanju.

  • Ove godine probaćemo da zabavimo ne samo đake naše škole, nego i sve one Ana Marković, prof Fizike u Prvoj kragujevačkoj Gimnazijiposetioce koji bi želeli da se malo informišu kako su naši đaci napravili jedan ozbiljan prikaz nauke ali na malo drugačiji način. Ovogodišnji festival nudi malo više zanimljivosti vezane za društvene nauke, organizovali smo u okviru rada naše škole geografsku sekciju, imaćemo englesku čajanku, zanimljivosti vezane za psihologiju, ali i druge radionice u okviru matematike, fizike jer smo namenili neki sadržaj za decu osnovnih škola – rekla je Ana Marković, prof. Fizike u Prvoj kragujevačkoj Gimnaziji.

elektricitet

Na četvrtom festivalu nauke izveden je performans ’’Hemija kroz vreme’’, a Viteška družina Crni medved iz Jagodine predstavila je srednjovekovne priče Šumadije. Za najuspešnije učenike koji su, po oceni žirija, imali najbolje eksperimente, obezbeđene su nagrade. Fesitival je pratila i izložba fotografija ’’Vizija nauke’’ u holu škole.

You may also like...