Otvorena deponija u Lapovu

otvaranje deponije u LapovuRegionalna sanitarna deponija projektovana i izgrađena po najvišim ekološkim standardima otvorena je u Lapovu. Uz ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića, svečanom puštanju u rad deponije prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, opštine Lapovo, stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine kao i generalni direktor kompanije ’’.A.S.A.’’ Petr Vokral.

deponija u Lapovukamion-za-prikupljanje-otpadaNova regionalna sanitarna deponija projektovana je i izgrađena po najvišim standardima Evropske unije. Raspolaže kapacitetima za prihvatanje otpada sa područja opština Šumadije i Pomoravlja narednih 25 godina. Ministar Oliver Dulić istakao je da je veoma značajno što je otvorena nova savremena deponija u Srbiji, ali i da, iako je od donošenja strategije za upravljanje otpadom prošlo već sedam godina, potrebno još mnogo ulaganja u ovu oblast.

  • Ovo je tek druga deponija na evropskom nivou u našoj zemlji i nadam se da će postati prava regionalna deponija koja će pokrivati pored ovih opština i druge okolne gradove. Plan Ministarstva životne sredine je dosta ambiciozan a to je, kako kaže Dulić da u naredne četiri godine oko 50 odsto teritorije Srbije bude pokriveno evropskim regionalnim deponijama, koje će podrazumevati jedan potpuno novi postupak tretmana otpada u prikupljanju, selekciji i njenoj reciklaži, kao i drugačiji pristup u naplati same komunalne usluge. Ono što ćemo da predstavimo ovih dana to je nova strategija o upravljanju otpadom, a prezentovaćemo i nove uredbe koje se oslanjaju na zakone koji će podrazumevati uređenje sistema za posebne tokove otpada, a koje će prema njegovim rečima predviđati jedan potpuno drugačiji pristup naplati ekoloških taksi za puštanje u promet i proizvodnju proizvoda koji će u budućnosti biti otpad. Tu je i sistem isplativosti svih onih koji žele da ulažu u industriju i reciklažu.

Sledeće godine akcenat akcije Očistimo Srbiju biće na povezanosti životne sredine i zdravlja stanovništva. Pozvao bih sve da ozbiljno shvate namere Ministarstva i upozorio da ćemo strožije kažnjavati sve koji ugroze zdravlje stanovništva i životnu sredinu – zaključio je ministar Dulić.

direktor kompanije .A.S.A. Petr VokralPovodom otvaranja deponije, Srbiju je posetio i generalni direktor kompanije .A.S.A. International, Petr Vokral. Ova kompanija ranije je otvorila deponiju u Kikindi, a u Evropi raspolaže sa ukupno 23. Kompanija .A.S.A. planira da proširi svoje usluge u našoj zemlji, jer Srbija predstavlja jedno od najvažnijih tržišta u ovom delu Evrope.

  • –  Deponija je napravljena prema svim najvišim evropskim standardima, tako da je zaštićena životna sredina u okolini i odgovara svim propisima i zakonima Srbije, ističe direktor kompanije .A.S.A. Petr Vokral. Osim samog deponovanja otpada doći će i do drugih aktivnosti koje su vezane za sakupljanje i separaciju otpada. Investicija za ovaj projekat iznosila je preko tri miliona evra i mi smo spremni da podržimo akciju ministarstva ’’Očistimo Srbiju’’, dodavši da je deponija početak a za ovu investiciju planirano je 18 miliona evra.

Izgradnja deponije u Lapovu započela je 2008. godine, a za manje od godinu dana, nabavljena su 4 nova kamiona i preko 2.000 kontejnera.

  • -Iako se radi o lokalnoj deponiji koja pokriva pet opština i koja po kapacitetima treba da opslužuje 200 hiljada predsednik opštine Lapovo Dragan Zlatkovićstanovnika, trenutno ima samo 50 hiljada.Prema rečima Dragana Zlatkovića predsednika opštine Lapovo, nova deponija koja će biti proširena učešćem Kragujevca i Smederevske Palanke i još drugih gradova omogućiće da na 22,6 hektara u narednih 25 godina očistimo Šumadiju. Kada očistimo Veliku Moravu, Lepenicu i Raču možemo da se pohvalimo da u okviru Zakona o regionalnom razvoju imamo jedan od najčistijih delova Srbije, ističe Zlatković.

Nakon simboličnog presecanja vrpce, prisutni su mogli da se uvere u visoke standarde deponije u Lapovu. Ona će, za sada, biti upotrebljavana za odlaganje smeća iz Lapova, Batočine, Despetovca, Velike Plane i Rače. Raspoloživi kapaciteti mogu da zadovolje potrebe i drugih opština u okolini.

You may also like...