„BRINI O OKOLINI” čisti Frušku Goru!

U okviru projekta „Brini o okolini“, Udruženja „Aktivna Fruška“ iz Starih Ledinaca, učenicima IV do VIII razreda isturenog odeljenja OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novim Ledincima, omogućeno je da steknu teoretsko znanje o značaju aktivnog boravka u prirodi, specifičnim ekosistemima Fruške Gore i njegovom očuvanju, otpadu i reciklaži, značaju volonterizma…

Znanje su sticali pohađanjem organizovanih predavanja, koja su se realizovala uz pomoć predavača iz drugih udruženja. Prvo predavanje na temu „Značaj aktivnog boravka u prirodi i volonterskog rada“ odrzano je 15. aprila, u čemu su pomogle Dunja Sašić iz Omladinskog ekološkog kluba i Sonja Mijatović iz Jazasa. Na predavanju je bilo prisutno preko 150 učenika. Održana su još dva predavanja na temu „Očuvanje životne sredine i ekosistema Fruške Gore“ i o reciklaži i odvajanju otpada. Poslednje predavanje će biti održano 21. maja u vidu prikazivanja filma „O šumama i čoveku“ povodom Internacionalne Godine Šuma. Uz pomoć Udruženja „Komšija“ iz Petrovaradina i zainteresovanih učenika organizovali su akciju prikupljanja reciklažnog otpada u Starim i Novim Ledincima, koja još traje.

U toku vikenda, 21. maja, na terenu Fruške Gore organizovaće se kolektivno čišćenje staze, koja se delom poklapa sa rutom ovogodišnjeg planinarskog maratona. Zainteresovani učenici će zajedno sa ostalim građanima prikupljati otpad i razvrstati ga u prostorijama Udruženja „Aktivna Fruška“ u Starim Ledincima. Projekat su podržali: Pokrajinski sekretarijat za Sport i Omladinu, Poslastičarnica-pekara Maja, Mikan, BB Minaqua, Inžinjeri zaštite životne sredine.

Kod pripadnika svojih ciljnih grupa, mladih, pripadnika lokalne zajednice i ljubitelja prirode širom sveta, Udruženje „Aktivna Fruška“ razvija svest o zdravom životnom stilu, značaju volonterskog rada i aktivnog učešća u lokalnoj zajednici kroz očuvanje životne sredine i samostalnu preventivnu brigu o sopstvenom zdravlju.

 

You may also like...