16. FESTIVAL EKOLOŠKOG POZORIŠTA ZA DECU I MLADE

Festivak ekološkog pozorištaFestival ekološkog pozorišta za decu i mlade je jedinstvena kulturno-obrazovna manifestacija u svetu osnovana 1995. godine, a od 2004. godine IV Vojvodine svrstalo ga je u red manifestacija od većeg značaja za kulturu Vojvodine. Ove godine 16. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade održaće se od 19. do 22. avgusta u Bačkoj Palanci. Od samog početka osnovna ideja Festivala je ekološka edukacija dece i mladih putem umetnosti, a u cilju osmišljavanja njihovog što kvalitetnijeg i sadržajnijeg slobodnog vremena. Dobitnik je prvog Zelenog lista u opštini Bačka Palanka.

cuvari-prirode

U Bačkoj Palanci, gradu koji nema pozorište, za prethodnih petnaest godina, deca i mladi su, zahvaljujući našim festivalskim programima, videla oko 80 pozorišnih predstava u izvođenju pozorišta i pozorišnih grupa iz zemlje i inostranstva (svake godine oko 1000 dece prati pozorišni program). Na svakom Festivalu 250 dece i mladih učestvuje u radu 10-ak različitih umetničkih radionica (dramskih, lutkarskih, likovnih, ekoloških, muzičkih, starih zanata : pustovanje, drvodeljstvo, papir-maše, i sl.). Kako ova manifestacija podstiče aktivizam mladih, tako je, na njihovu inicijativu , festivalski sadržaj zadnjih godina proširen muzičkim koncertima neafirmisanih pop-rok bendova „Park fest“ i DJ fest „ReKreacija“.

"Čeda gluperda i učiteljica"

Festivalski gosti, osim glumaca, radioničara i muzičara su i volonteri iz svih krajeva naše zemlje. Za vreme trajanja Festivala oni borave u festivalskom kamp-selu na obali Dunava. Takođe je aktivna i festivalska eko-patrola koja svojim akcijama podstiče sugrađane na očuvanje svoje okoline i svog grada.

Tokom godine, pored ove manifestacije, Festival učestvuje i u drugim značajnim programima i projektima, koji se realizuju tokom čitave godine (»Kreni i pokreni« – Participacija mladih u životu lokalne zajednice CRS; Međunarodni projekat sa mladima iz bivših jugoslovenskih republika »Mirno more« Austrija ; »Multiplikacija živeti tolerantno«, u saradnji sa Pestalozzi fondom iz Švajcarske i još mnogi drugi).

Poseban značaj projekta na nivou lokalne zajednice je taj što je u realizaciju ovog projekta uključeno oko 10 ustanova i nevladinih organizacija i preko 100 volontera (srednjoškolaca i studenata ), koji se svake godine rado uključuju u organizaciju i bezrezervno podržavaju realizaciju Festivala. Festival je postao tradicionalna manifestacija, karakterističan znak, ne samo za našu lokalnu zajednicu, već i za ceo region.

"Bajkolov"

Kako svake godine moto i tematiku Festivala traže u trenutnim dešavanjima, tako ni ovaj put nisu bežali iz okvira aktuelnosti u svetu. Ono što ih je sve poteralo na razmišljanje, pa i na delanje, je virus H1N1. Nimalo jednostavna niti laka priča učinila je da po prvi put svi reaguju i zajednički se bore.

„Škola za klovnove“

Upravo ta atmosfera ih je navela na razmišljanje kako je uvek bilo najteže, uslovno rečeno, naterati ljude na aktivizam i zajedničku borbu za, u našem slučaju, umetnost, čistu i zdravu planetu i, uopšte, kvalitetan način života. Ovaj naizgled strašan i opasan, a na kraju krajeva, možda potpuno izmišljen virus, okrenuo ih je i svi su se predali spasavanju sebe i svojih bližnjih na ovaj ili onaj način.

Upravo tako nešto i oni žele! Osmislili su virus koji su simbolično nazvali »Rozaviroza«. Shvatili su da virus i nije toliko teško izmisliti.

  • Jednoglasno smo se složili da svi bolujemo od BESMISLA!!!! Mislim da više ni ne znamo šta znači smisao, jer smo ga kolektivno negde davno izgubili ili zaturili u neki zapećak. Međutim, ubrzo smo shvatili da ovaj »naš« virus, za razliku od onog opakog, ustvari i nije izmišljen. Nasuprot tome, on je itekako postojan i stvaran. Mnogo je veći i strašniji jer nema osobe koja nema simptome ovog virusa – SVI SMO ZARAŽENI BESMISLOM! – kažu u Fondu za razvoj neprofitnog sektora AP Vojvodine.

Lečenje ove bolesti čovečanstva veoma je dugotrajno i mukotrpno. Zato Festival nudi lek i terapiju protiv besmisla. Festivalskim smislenim sadržajima pokušaćemo da se izlečimo i zajedno pronađemo onaj davno izgubljeni smisao.

Ljubav, umetnost, život, humanost, istina, sreća, optimizam….Sve su ovo osobine koje gube boju u našim očima, a upravo one znače SMISAO. Laž, kič, mržnja, nedostatak inicijative i kreativnosti čine našu svakodnevnicu, a baš one predstavljaju besmisao i bolest današnjice.

Festival će osim svojih uobičajenih sadržaja (6 predstava za decu, 3 koncerta: etno, rok, DJ, zatim 9 kreativno-edukativnih radionica) raspisati konkurs pod nazivom »Potraga za smislom« na koji će moći da apliciraju mladi širom sveta, uzrasta od 16 do 25 godina i svojim literarnim, muzičkim, likovnim, dramskim ili nekim drugim veštinama predstave smisao na »Smislijadi« koja će se održati drugi dan Festivala. Mladi koji budu aplicirali na ovaj konkurs biće stanovnici našeg festivalskog kamp-sela i učestvovaće u svim programima koje Festival nudi. Takođe će deo Festivala biti izložbe, tribine i promocije knjiga na temu besmisla. Ovi sadržaji realizuju se uz pomoć naših volontera, sugrađana, praktičnih rešenja (smeštaj u kampu)… Međutim, neophodna su finansijska sredstva za obezbeđivanje prostora, ozvučenje, tehničku podršku, reklamni materijal, putne troškove učesnika Festivala. Stoga se i Vama obraćamo za nesebičnu pomoć u ostvarivanju našeg cilja – pokušaja izlečenja čovečanstva od bolesti Besmisla.

Zajedno pronađimo smisao u kulturi, prirodi, umetnosti i svemu što još uvek vredi u ovoj eri besmisla. Okupljanje mladih ljudi iz svih krajeva države i sveta radi potrage za jednim i osnovnim ciljem, ciljem da se promeni svet u nekada netaknuto i promenjeno. Recite svima da su zaraženi. Počni i sam da se pitaš ima li bilo šta danas smisla? Zato deluj, jer ništa ti drugo ne preostaje.

Vreme ističe, a i ti si zaražen besmislom!!!

»Zajedno pronađimo smisao«

You may also like...