Akcija „Znanjem protiv straha“ u Aranđelovcu

Nakon uspeha obrazovne akcije Zavoda „Znanjem protiv straha“ na Festivalu nauke u Nišu, na poziv Muzeja u Aranđelovcu ovaj program je 14. jula održan u prostorijama Muzeja, gde su deca i njihovi roditelji imali priliku da otkriju karakteristike, značaj i pravila ponašanja pri susretu sa zmijama.

Zavod za zaštitu prirode Srbije u saradnji sa udruženjima „Zoo planet“ iz Niša i „Poskok“ iz Vladičinog Hana pokrenuo je realizaciju obrazovne akcije „Znanjem protiv straha“, kako bi se prevazišao strah od zmija, zbog kojeg one često stradaju, budući da ih ljudi često ubijaju samo zato što su naučeni da ih smataraju opasnim životinjama. Akcija „Znanjem protiv straha“ ima za cilj da se deci pruže prave informacije o karakteristikama, načinu života, mestu u prirodi, i tome koliko su otrovne i neotrovne vrste zmija korisne za područje koje nastanjuju. U okviru akcije deca su bila u prilici i da se druže sa zmijama, i da po instrukcijama herpetologa i stručnjaka, dodirnu ili drže neke neotrovne primerke zmija.

akcije Zavoda „Znanjem protiv straha“

Najmlađi aranđelovčani imali su jedinstvenu priliku da u Muzeju grada upoznaju carstvo zmija Srbije kroz razgovor sa herpetolozima Zavoda, mr Rastkom Ajtićem i mr Dankom Jovićem, Vladicom Stankovićem iz Udruženja „Poskok“ i Tamarom Ristić iz Udruženja „Zoo planet“. Nakon predavanja o zmijama, deca su u igrici „Eko skakalica“ pokazala šta su novo saznala i naučila, a nakon odogovora na pitanja o pravilnom ponašanju u susretu sa zmijom imala su prikiku da se druže sa neotrovnim vrstama zmija pod nadzorom stručnjaka. Kroz „Eko skakalicu“ decu su vodile botaničar, Dragana Nedeljković i andragog, Nataša Panić iz Zavoda.

Učesnici akcije, koji su pokazali najveće interesovanje i najviše znanja o zmijama, nagrađeni su magnetima sa crtežom zmije šarke i žabe gatalinke, kao i knjigom Nacionalni parkovi Srbije. Osim toga, svi učesnici su, kako bi mogli da se podsete šta su novo o zmijama naučili i da svoje znanje prenesu drugarima i roditeljima, dobili letak „U carstvu zmija“ i postere „Zmije Srbije“ i „Vodozemci Srbije“.

Letak „U carstvu zmija“ možete preuzeti ovde.

Izvor: Zavod za zastitu prirode Srbije

You may also like...