Arboretum – Ekološka senzibilizacija društva

Za predstavnike komunalnih preduzeća iz Torina i regije Piamonte organizovan je u Skupštini grada Kragujevca prijem, a goste iz Italije primio je član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima Srđan Matović sa svojim saradnicima. Gosti iz Italije planiraju da u Kragujevcu ostvare nekoliko donatorskih projekata u oblasti zaštite životne sredine.

predstavnici komunalnih preduzeća iz Torina i regije Piamonte

Torino je jedan od vodećih italijanskih gradova u oblasti sakupljanja otpada, gde se već 20 godina, uspešno sakuplja elektronski otpad i bio gas, rekao je Andrea Garparoli koji je odgovoran za planiranje projekata komunalnih preduzeća iz Torina. Italijanska delegacija u saradnji sa Centrom za mlade Kragujevca, pored realizacije projekta pod nazivom ”Ekološka senzibilizacija društva”, radiće na pronalaženju uslova za nove zajedničke projekte na polju upravljanja otpadom.

Andrea Garparoli

  • Cilj ovog projekta je povećanje saradnje između dva grada Torina i Kragujevca na polju upravljanja otpadom, i razmena iskustva u realizaciji projekta koji finansiramo. Razmena iskustva pomoći će da isplaniramo neke druge projekte koji se mogu ostvariti, kao i povezivanje kragujevačke ekipe koja se bavi tim pitanjima na obuku u Torino – izajavio je Andrea Garparoli iz Torina.

Saradnja Torina i kragujevačkog Centra za mlade traje već četiri godine, i za to vreme realizovani su različiti projekti. U toku je realizacija projekta ”Ekološka senzibilizacija društva”, čiji je deo izgradnja Arboretuma u Eko parku, u Ilinoj vodi.

projekti gostiju iz Torina

  • Očekujemo da ćemo tokom ove godine u Eko parku u Ilinoj vodi, urediti jedan prostor – Arboretum gde će deca iz Kragujevca, moći da uče na koji način prostor u našem gradu treba da se uređuje – objašnjava Matović. Nadamo se da će saradnja Kragujevca i Torina biti nastavljena i nekim drugim projektima, naročito u oblasti upravljanja otpadom.

Projektom koji su zajednički napravili grad Kragujevac i Centar za mlade planirana je izgradnja Arboretuma, uređene zelene površine, koja će poslužiti kao primer kako bi trebalo da budu uređeni parkovi u Kragujevcu.

predstavnici Centra za mlade

  • Za Centar za mlade ovaj projekat znači proširenje usluga što je bilo i predviđeno projektom. Na izgradnji Arboretuma pored Javno komunalnog preduzeća Zelenilo i Centra za mlade biće uključen i veliki broj volontera – dodaje Dragan Nešić, predstavnik Centra za mlade.

Eko park u Ilinoj vodi trebalo bi da postane jedinstveni prostor sa edukativnim i ekološkim značajem. Izgradnjom ove zelene oaze, Kragujevčani će vratiti prirodi deo onoga što su od nje uzeli, a ujedno poslužiće kao primer kako treba da izgledaju zelene površine u gradu.

You may also like...