U Kragujevcu obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

duvanski dimNacionalni dan bez duvanskog dima, u našoj zemlji obeležava se svakog 31. januara. U Šumadijskom okrugu svaki treći muškarac i svaka četvrta žena svakodnevno puše. Polovina ukupnog broja pušača su starosti između 35 i 44 godine. Pušenje je druga bolest zavisnosti među mladima u Kragujevcu, a čak petina srednjoškolaca svakodnevno konzumira duvan.

Institut za javno zdravlje Kragujevac u saradnji sa Preventivnim centrom Doma zdravlja, i Gradskom organizacijom Crvenog krsta obeležili su ovaj dan pod sloganom ”Dobar izbor – zdrava Srbija”. Lekari Doma zdravlja održali su predavanja u Crvenom krstu, u obdaništima održane su akcije gde su roditelji razmenjivali jednu cigaretu za voće, čime je na simboličan način promovisan zdrav način života.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Kragujevac od 2006. godine više od polovine ukupnog broja stanovništva Šumadije puši, a trećina je izložena duvanskom dimu na radnom mestu. Pušenje je jedan od glavnih faktor rizika za najteže bolesti i prevremenu smrtnost. U okviru aktivnosti Instituta na podizanju svesti građana o štetnosti cigareta, već godinu dana radi Savetovalište za odvikavanje od pušenja. Do sada je pomoć zatražilo 87 osoba iz Kragujevca, a nakon programa 29 -oro je trajno ostavilo cigarete. Program traje najmanje 5 dana i bazira se na snazi volje, a u određenim slučajevima uključuje se i farmakoterapija.

Dan bez duvanskog dima obeležava se u Srbiji pod sloganom Dobar izbor zdrava Srbija. Cilj kampanja je podizanje svesti građana o štetnosti cigareta i duvanskog dima. Svode se prvi rezultati primene Zakona koji od novembra prošle godine ograničava upotrebu duvana. To je i prilika da se zainteresovani građani uključe u kampanju putem interneta na sajtu dimopedija.

Pušenje je, kako je predviđeno tim zakonom, zabranjeno u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u prostoru koji nije zatvoren, a koji je funkcionalni deo prostora u kome se obavlja delatnost zdravstvene zaštite, vaspitanja i obrazovanja, društvene brige o deci, socijalne zaštite, uključujući i dvorišni prostor, kao i otvoreni prostor za održavanje pozorišnih, bioskopskih i drugih vrsta predstava.

Duvanski dim sadrži oko 4 hiljade štetnih hemijskih materija, među kojima su nikotin, katran, amonijak, ugljen monoksid, azbest, antifriz, olovo, radioaktivni polonijum …kao i 60 kancerogenih materija i visoke koncentracije slobonih radikala koji menjaju metabolizam ćelija i na taj način dovode do čitavog niza bolesti. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da pet miliona smrti u svetu godišnje nastaje od posledica pušenja, i ako se epidemija pušenja nastavi dosadašnjim tempom do 2020. godine bi se udvostručio broj umrlih.

You may also like...