Izgradnja arterskih bunara u selu Kamenica

Prema programu Agrarnog budžeta grada Kragujevca, do sada je završen 41 vodovod i obezbeđeno vodosnabdevanje za oko 2 hiljade seoskih domaćinstava. U toku su radovi u Velikom Šenju, Maloj Vrbici, Gornjim Jarušicama, Velikim Pčelicama i Opornici. U gradskoj upravi očekuju da će do kraja ove godine, sa izgradnjom arterskih bunara, problem vodosnabdevanja biti rešen za još hiljadu domaćinstava.

Preko sto domaćinstava u selu Kamenica imaće rešen problem vodosnabdevanja zahvaljujući arterskim bunarima čija je izgradnja u toku. Grad Kragujevac je investirao u izgradnju dva arterska bunara i vodovodne mreže u tom selu, dok žitelji organizovani u udruženja, finansiraju priključke do domaćinstava. Žitelji ovog podrudničkog sela do sada su se snalazili za vodu na privatnim bunarima, malim izvorima i česmama. Zahvaljujući izgradnji 2 arterska bunara problem će trajno rešiti više od 110 domaćinstava u tom selu.

  • Izgradnja arterskih bunara nam znači puno, jer se nalazimo na samim obroncima Rudnika, od kuće do kuće imamo skoro kilometar – dva, pa skoro svako domaćinstvo je imalo problem sa vodosnabdevanjem – objašnjava Ljubiša Todorović, predsednik Mesne zajednice Kamenica.

Uz se uporedo obavljaju i radovi na vodovodnoj mreži do korisnika. Troškove istraživanja i kopanja bušotine, idejnog projekta bunara, vodovodne trase rezervoara, primarnig vodovoda i pupmi finansira grad Kragujevac iz Agrarnog budžeta.

  • U Kamenici se trenutno odvijaju dve vrste radova vezane za vodosnabdevanje na selu, tamo gde je već iskopan bunar i urađena projektna dokumentacija počeli su radovi na razvlačenju vodovodnih trasa, nakon čega sledi ugradnja rezervoara, pumpe. Paralelno sa ovim radovima u drugom zaseoku gde imamo oko šezdesetak zainteresovanih domaćinstava počelo se sa bušenjem arterskog bunara, a to je već 68 arterski bunar – ističe Snežana Živanović Katić , pomoćnica gradonačelnika.

Obaveza korisnika je da se organizuju u Udruženja i podele deo troškova koji se kreću od oko 300 do 500 evra po domaćinstvu. Iz Agrarnog budžeta do sada je izdvojeno oko 90 miliona dinara. Do kraja godine planirano je da se uradi još desetak arterskih bunara, a paralelno sa tim i projektna dokumentacija ovih bunara.

You may also like...