Energetika temelj razvoja Srbije

Katedra za energetiku i procesnu tehniku, obeležavajući 50 godina postojanja i rada Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, organizovala je naučni skup pod nazivom ”Energetika – temelj razvoja Srbije”. Učesnici skupa pored Ministra rudarstva i energetike Petra Škundrića, bili su profesori i predstavnici EPS-a koji su ocenili da je energetika temelj razvoja Srbije. Budućnost je u povećanju učešća obnovljivih izvora energije.

Energetika – temelj razvoja Srbijenaucni-skup

prof. Dr Milun Babić, šef Katedre za energetiku i procesnu tehniku

prof. Dr Milun Babić, šef Katedre za energetiku i procesnu tehniku

 

 

 

  • Evropska unija nameće da do 2020. godine mi moramo da imamo oko 20 odsto učešća obnovljivih izvora energije u našim bilansima a mi smo tu na žalost još na početku – ističe prof. Dr Milun Babić, šef Katedre za energetiku i procesnu tehniku na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu, dodavši da su za to potrebne ogromne investicije.

Proizvodnja i potrošnja električne energije u Srbiji od 150 miliona kilovat časova, bila je 16. decembra na rekordnom nivou u ovoj godini. Prebačaj se očekuje u nedelju, rekao je u Kragujevcu ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, koji je potrošačima poručio da ne brinu jer je elektroenergetski sistem stabilan i obezbeđene su potrebne količine svih energenata. On je najavio da treba očekivati usklađivanje cena svih energenata sa cenovnikom u zemljama regiona, ali nije želeo da odgovori kada će i za koliko procenata poskupeti struja koja je najjeftinija.

Petar Škundrić - ministar rudarstva i energetike

Petar Škundrić – ministar rudarstva i energetike

  • Cena električne energije je najniža u regionu, mi vodimo računa o kupovnoj moći građana i o makroekonomskoj politici i stabilnosti, ali ćemo morati da vršimo harmonizovanje cene energenata – navodi Škundrić.

Potrebna je harmonizacija cene svih energenata u Srbiji kako bi se obezbedilo održavanje i dalji razvoj energetskog sektora i cele privrede Srbije. Za samo dve godine u oblasti energetike je uloženo između 450 i 500 miliona evra i neophodno je nastaviti sa investicijama poručio je sa ovog naučnog skupa ministar energetike.

  • Vlada će razmotriti cenovnu politiku u energetici iz razloga što treba obezbediti određeni nivo investicione potrošnje sa jedne strane za održavanje i razvoj sektora elektroenergetike, a sa druge to je osnova privrednog preporoda zemlje – istakao je Škundrić.

U okviru naučnog skupa promovisani su najbolji studenti Smera za Energetiku i procesnu tehniku i doktoranti koji su u prethodnoj godini objavili najviše SCI radova.

You may also like...