Eko biblioteka

U okviru  projekta ”Dođi, nauči, primeni, promeni”, koji finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Crveni krst Kragujevca otvorio je u klubu ”Duga” Eko biblioteku. Ona će, kako najavljeno, biti namenjena deci, mladima ali i svim Kragujevčanima.

101-nacin-da-upoznamo-zemljueko bibliotekaekoloske-zannimacije

Otvaranje Eko biblioteke u klubu ”Duga”, samo je jedna od aktivnosti u okviru projekta ”Dođi, nauči, primeni i promeni”, koji realizuje Crveni krst Kragujevca. Očuvanje životne sredine je oblast koja direktno proističe iz misije Crvenog krsta i tiče se očuvanja i unapređenja zdravlja ljudi, pa je zato i cilj projekta jačanje ekološke svesti kod građana. Crveni krst Kragujevca se značajno angažuje na polju zaštite životne sredine, pa su i akteri brojnih aktivnosti od obeležavanja značajnih datuma iz oblasti ekologije, edukacijom mladih, širenjem znanja i jačanja svesti o značaju ove teme kroz brojne manifestacije, do otvaranja Eko biblioteke.

Marica Patrnogić- PR Crvenog krsta u Kragujevcu

Marica Patrnogić- PR Crvenog krsta u Kragujevcu

 

 

  • Želeli smo da na ovaj način otvorimo čitaonicu koja će biti otvorenog tipa u prostorijama Crvenog krsta, u kojoj bi ne samo ekološke knjige nego i svi edukativni sadržaji iz oblasti ekologije bili dostupni mladima, ali i ostalim kragujevčanima. Fond Eko biblioteke za početak biće veoma skroman, on obuhvata 31 knjigu odnosno 17 naslova, ali ćemo nastojati da broj knjiga kontinuirano povećavamo svake godine – ističe Marica Patrnogić, PR Crvenog krsta u Kragujevcu.

klubu DUGAProjekаt Dođi, nauči, primeni i promeni

Na konkursu koji je ove godine raspisala Gradska uprava, Crvenom krstu odobren je projekat, koji ima za cilj jačanje ekološke svesti građana i stvaranje uslova za njegovo odgovornije ponašanje prema životnoj sredini.

projekat Gradske organizacije Crvenog krsta

  • Grad Kragujevac je podržao projekat Gradske organizacije Crvenog krsta, da se u sklopu biblioteke koja već postoji u klubu Duga, napravi i jedna Eko biblioteka. Uspeli smo da prve knjige obezbedimo i – kako kaže Srđan Matović, član Gradskog veća za životnu sredinu, nadamo se da ćemo tokom naredne godine, uz pomoć novca koji će dati Grad Kragujevac uz pomoć donatora ovu biblioteku učiniti još bogatijom. Uskoro očekujemo da izađe publikacija ”Kvalitet životne sredine grada Kragujevca”, koja će ući u fond Eko biblioteke.

Volonterka Crvengo krsta Živana Đorđević, koja je vodila biblioteku na Dečjem odeljenju, direktoru Dečije klinike uručila je školski materijal za potrebe dece koja se leče na ovoj klinici. Pored otvaranja Eko biblioteke, ovim projektom je još planirano jačanje ekološke svesti kroz inkluziju, saradnjom učenika osnovnih škola ”Vukašin Marković” i ” Sveti Sava”, u izradi i oslikavanju ekoloških torbica.

You may also like...