Deveti broj e-magazina Stakleno zvono

naslovna-stakleno-zvono-broj-09

zeleni-projektiZorica Savić:

Zeleni program Evropske unije

Evropska komisija je raspisala javni poziv za dodelu 30 miliona evra bespovratnih sredstava za eko – inovativne projekte takozvano Zeleno poslovanje. Poziv je otvoren za sva pravna lica iz privatnog i javnog sektora, a prednost imaju mala i srednja preduzeća. Prioritet imaju sektori čiji način poslovanja, proizvodi ili usluge imaju značajan uticaj na životnu sredinu.

Koji su to eko inovativni projekti koje Evropska komisija želi da podrži saznajte u intervjuu sa Rainer Freundom koordinatorom sektora za ekologiju i poljoprivredu pri Evropskoj komisiji.

Olivera Popović:botanicka-basta

Bašta i baština

Botanička bašta “Jevremovac” prostire se na oko 5 hektara, kao zeleno ostrvo, u strogom centru grada oivičeno najprometnijim ulicama, 29. novembra, Vojvode Dobrnjca, Dalmatinskom i Takovskom. Ova učionica pod otvorenim nebom je sastavni deo Instituta za botaniku Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je jedan od najvećih i najstarijih fakulteta prirodnih nauka u jugoistočnoj Evropi.

kongres-botanicara-svetaOlivera Popović:

Botaničari sveta u Beogradu

U organizaciji Instituta za botaniku i Botaničke bašte ’’Jevremovac’’ Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Srpske akademije Nauka i Umetnosti, u Beogradu se od 7. do 11. septembra 2009. godine održao veliki međunarodni naučni skup – 5. Balkanski botanički kongres.

Na Kongresu je učestvovalo više od 370 naučnika – botaničara iz ukupno 27 zemalja Balkanskog poluostrva, Evropske Unije, Rusije i drugih regiona.

dr. Jasmina Glamočlije:crni-tartuf

Tartufi: podzemno blago

Tartufi su podzemna plodonosna tela gljiva roda Tuber. Ove gljive se nalaze uz pomoć dresiranih pasa, rastu samo na specifičnim terenima umereneog klimatskog područja u zajednici sa biljkama. Regulacija razvoja plodonosnih tela, životni ciklus tartufa je jos uvek slabo objašnjen. Saznajte zašto oni predstavljaju neke od najcenjenijih i najskupocenijih jestivih gljiva u svetu, za koje se zna da imaju afrodizijačka svojstva.

branimir-brankovicAca Lupšić

Zorica Savić:

Život pod Suncem

Branimir Branković je posle Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, koji je završio kao jedan od najboljih studenata, magistrirao na Univerzitetu Obern u Alabami i tom prilikom Amerikance oduševio svojim vizijama. Na doktorskim studijama u Darvinu, na severu Australije postao je vodeći stručnjak za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije.

Danas u selu Donji Trnati Laz sa energijom dobijenom putem solarnih ploča, izvorskom vodom i domaćom zdravom hranom, na ekološkom domaćinstvu u nekoliko vojnih vozila i prikolica, živi sa svojom šestočlanom porodicom kao naučnik i samostalni istraživač.

Ekološki e-magazin Stakleno zvono možete preuzeti klikom na sledeći link:

Stakleno zvono broj 9

ili

Print

 

You may also like...