Dvobroj 7- 8 e-magazina Stakleno zvono

U dvobroju e-magazina Stakleno zvono 7-8 možete pročitati:

stakleno-zvono-dvobroj

paket-ekoloskih-zakona

Aleksandar Vesić:

Zakoni zdravog života

Životna sredina više nije pitanje koje dolazi na dnevni red tek kada svi tradicionalni problemi iscrpu našu pažnju, energiju i finansije. Razmatranja o životnoj sredini dolaze na red paralelno, ili još bolje pre nego što se upustimo u razmatranje bilo kog razvojnog projekta, državne politike ili strategije

Paketom novousvojenih zakona iz oblasti zaštite životne sredine, Srbija se priključila evropskoj i svetskoj zajednici država koje u sopstvenom i globalnom interesu preuzimaju brigu za stanje životne sredine na svojoj teritoriji i na planeti.

Suština ovog paketa zakona je u strateškoj promeni stava prema životnoj sredini države Srbije i čitavog našeg društva. Taj promenjen stav nazivamo Novom ekološkom politikom države Srbije…

dr Dragan V. Vasiljević:hranite-se-pametno

Hranite se pametno

Govoriti ili pisati o debljini, najčešće je stvar odsustva dobrog ukusa i konvencionalnih manira. Otuda, korišćenje izraza gojaznost, predstavlja ne samo retoričku veštinu, već se s njim dobija i oreol postmodernog naučnika koji o neprijatnim činjenicama govori opušteno, zanimljivo i edukativno.

Gojaznost se definiše kao prekomerno nagomilavanje telesne masti koje dovodi do narušavanja zdravlja i razvoja komplikacija. Ako stečeno znanje o gojaznosti primenimo i shodno tome počnemo tako i da se ponašamo, onda možemo biti sigurni da ćemo pomoći sebi u očuvanju i unapređenju zdravlja...

drvengradNovinari letnje škole IREX-a:

Planinski eko turizam

Letnja škola za novinare 11 lokalnih medija iz Srbije, održana je na Mećavniku uz podršku Irexa i TV akademije. U pet priča koje su tokom ove zanimljive radionice pripremili novinari saznaćete o turističkoj destinaciji koja vraća u prošlost – etno selu Drvengrad na Mokroj Gori, da li je jaka domaća hrana u isto vreme i zdrava, o lekovitom bilju i alternativnoj energiji, a provozaćemo vas i popularnom prugom – Šarganska osmica…

mr Nemanja Mrđ:viminacijum

Grad iz doba Rima

Svi nekadašnji legijski logori i rimski gradovi danas se nalaze ispod savremenih aglomeracija: Londinium se nalazi ispod današnjeg Londona, Novaesium ispod Nojsa, Castra Regina ispod Regensburga, Mogontiacum ispod Majnca, Mediolanum ispod Milana, Emona ispod Ljubljane, Aquincum ispod Budimpešte, Singidunum ispod Beograda.

Ono što Viminacijum izdvaja od drugih arheoloških lokaliteta i daje mu posebnu važnost, jeste izuzetno bogatstvo koje se krije već u površinskom, oraničnom sloju. Grad koji je nakon rušenja zapusteo nikada nije obnovljen. Do sada

ribnicko-jezerodr Aleksandar Ostojić:

Život jezera

Razvoj SeLaR info-sistema ima za cilj da omogući prevazilaženje mnogih teškoća, jer je u pitanju složen softverski proizvod koji obuhvata sve dostupne i relevantne podatke o jezerima/akumulacijama Srbije. Ovakav sistem omogućava  brzo i efikasno dobijanje potrebnih informacija kako za potrebe naučno-istraživačkog rada, tako i za potrebe vodoprivrednih organizacija i ostalih učesnika u procesu upravljanja vodenim resursima.

Prof. dr Milorad Bojić:solarni-kolektor

Koncentratori solarne energije

Na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu u Centru za grejanje, klimatizaciju i solarnu energiju tim Prof. Milorada Bojića razvio je dve nove vrste uredjaja za korišćenje solarne energije koji smanjuju upotrebu fosilnih goriva i unanjuju efakat staklene bašte uštedom električne energije za grejanje sanitarne vode i zadovoljivanje drugih potreba. Jedan  uredjaj služi da se iz solarne energije dobije toplota., dok sa drugim iz solarne energije može da se dobije i toplota i elektroenergija.

deponijaZorica Savić:

Modernizacija deponija

Sve .A.S.A. deponije potpuno ispunjavaju ekološke zahteve pojedine države. Sve deponije i objekti su konstruisani i prilagođeni lokalnim potrebama i uslovima (geološkim, hidro-geološkim itd.) i opremljeni najnovijom tehnologijom.

Kompanija A.S.A. učestvuje u uređenju deponija, sakupljanju, transportu i odlaganju, sortiranju i recikliranju čvrstog komunalnog otpada.

Celokupna tehnologija izgradnje deponije i planirani tehnološki proces njenog rada su uskalađeni tako da se za deponiju može reći da će biti bioreaktor čiji rad u potpunosti podržava održivo korišćenje energije i zaštitu životne sredine.

E – magazin Stakleno zvono (pdf – RAR – 5.3 MB) možete preuzeti klikom na sledeći link:

Stakleno zvono dvobroj 7-8

ili

Paket

You may also like...