Ekološki trendovi na 49. beogradskom Salonu automobila

Međunarodni Salon automobila, najstarija i najprestižnija izložba automobilske industrije na ovim prostorima, ove godine okupila je 450 izlagača, proizvođača, uvoznika, distributera svih automobilskih brendova, koji posluju na našem tržištu. Ova manifestacija predstavlja jedan od 23 zvanična sajma automobila koji će se u ovoj godini održati u celom svetu, pod okriljem Međunarodne asocijacije proizvođača automobila. U ovoj godini vrednog jubileja, 125-oj godišnjici prvog patenta vozila koje pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem, domaća javnost na 49. Međunarodnom salonu automobila imala je priliku i zadovoljstvo da se upozna sa aktuelnim dometima ove industrijske grane i širokom paletom novih modela najpoznatijih svetskih kompanija iz oblasti automobilske industrije.

Sajam je zvanično otvorio Dušan Petrović Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

[singlepic id=647 w=500 h=158 float=center]

Tom prilikom svetske gigantske autoindustrije pokazale su najveći broj hibridnih i električnih automobila, kao i sve vodeće trendove u toj oblasti. Moderna tehnika u službi prirode i ekologije sada je dostupna i našim vozačima, a inženjeri su se potrudili da razviju efikasnije i štedljivije motore sa unutrašnjim sagorevanjem.


Globus elektromobili iz Pančeva na ovogodišnjem sajmu promovisali su vozilo na elektropogon. Otvaranjem proizvodnog pogona Elektromobili – Debeljača, započet je prvi organizovani pokušaj proizvodnje vozila na elektro pogon u Republici Srbiji. Istovremeno započeli su pripremu prototipova prvih Srpskih vozila na elektro pogon, a planiraju da proizvode mala gradska vozila sa solarnim panelom- vozila sa visokim performansama.

Preduzeće za razvoj, proizvodnju i prodaju vodonika generatora iz Beograda predstavilo je vodonik generator – energiju budućnosti. Osim tog što štedi do 30 odsto dizel i benzin goriva, 70 odsto smanjuje štetne izduvne gasove, on produžava vek trajanja motora, a troši 20 grama vode na sat rada.

Downsizing, odnosno smanjenje agregata kako bi se ispunili ekološki zahtevi, faktor je koji će dominirati u svetskoj auto-industriji narednih godina, a predstavlja svojevrsnu „malu revoluciju“. Najmanje polovina popularnih auto-brendova u Srbiji predstaviće brojne modele sa ovakvim motorima, a razloga zbog kojih bi trebalo da obratite pažnju na ove automobile je mnogo.
Ljubitelji benzinskih motora će na predstojećem Salonu ponovo „doći na svoje“ upravo zahvaljujući aktuelnom trendu – downsizingu. Stroge ekološke norme (danas Euro 5, a uskoro još stroži Euro 6 standard o emisiji štetnih gasova) prednost daje benzincima koji lakše ispunjavaju ove norme.

U sklopu akcije “Eco Friendly”, odnosno promovisanja novih podsticajnih mera za buduće vlasnike ekološki podobnih automobila koji zadovoljavaju Eco Friendly standard emisije izduvnih gasova (ispod 100 g/km CO2), koju je pokrenuo Vrele Gume Media sistem uz podršku republičkog Ministarstva životne sredine, rudarastva i prostornog planiranja, u sredu je u Beogradu, na 49. Međunarodnom salonu automobila, sertifikat Eco Friendly prvi put dodeljen i to Citroenu C3 1.6 HDi FAP.

Citroen C3, mnogim nagradama ovenčan model francuskog proizvođača, tako je postao prvi automobil na domaćem tržištu kome je zvanično dodeljen sertifikat Eco Friendly. Citroen C3 je automobil koji nema hibridni pogon, a koji ipak zadovoljava Eco Friendly standard emisije izduvnih gasova, odnosno, emituje manje od 100 grama CO
2 po pređenom kilometru. U ime kompanije Vitro Group, uvoznika Citroen vozila za Srbiju, sertifikat je primio Vladan Živanović, direktor post-prodaje, rekavši da je C3 prvi model Citroena koji zadovoljava Eco Friendly standard, ali ne i jedini, jer se do kraja godine očekuje da i model C4 ispuni uslove za dobijanje Eco Friendly sertifikata.

Vlada Republike Srbije, dosadašnje subvencije koje se odnose na hibridna vozila u iznosu od 100.000 dinara, proširiće na sva putnička vozila sa motorima koji imaju emisiju ugljen-dioksida (CO2) nižu od 100 grama po kilometru.

Predsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, Bojan Pajtić je objavio da će svi novoregistrovani putnički automobili koji poseduju Eco Friendly sertifikat, osim novčanih subvencija, uživati posebne pogodnosti u vidu besplatnog parkiranja u Novom Sadu i još desetak gradova u Vojvodini i da se nada da će ova inicijativa zaživeti u celoj Srbiji.

[singlepic id=648 w=500 h=213 float=center]

Najuspešnijim izlagačima Salona automobila 1. aprila u Svečanoj sali direkcije Beogradskog sajma uručena su zvanična priznanja Grand Prix, u kategorima Putničkih automobila, Motocikala i Prateće automobilske industrije.

Velika nagrada – GRAND PRIX 49. međunarodnog salona automobila u kategoriji putničkih automobila, dodeljena je kompaniji MERCEDES-BENZ Srbija i Crna Gora.

SPECIJALNO PRIZNANJE osvojila su četiri izlagača:

1. za izlagački koncept koji ističe izložbene eksponate – PORSCHE SCG, Beograd

2. za pokrivenost svih kategorija putničkih vozila – RENAULT-NISSAN Srbija, Beograd

3. za uspešan premijerni nastup – FIAT AUTOMOBILI SRBIJA, Kragujevac

  1. za uspešnu integraciju nacionalnog i savremenog identiteta – CHERY AUTOMOBILE Co Ltd P.R, Kina

SPECIJALNO PRIZNANJE na 6. MOTOPASSION-u za program “peugeot” skutera, uz isticanje modela sa elektro pogonom e-vivacity, dobio je VERANO MOTORS iz Beograda.

U kategoriji PRATEĆE INDUSTRIJE, Veliku nagradu – GRAND PRIX dobila je firma STEVČEVIĆ Co Srbija.

SPECIJALNO PRIZNANJE dodeljeno je firmi MARINKOVIĆ-HOFMANN iz Velike Moštanice, za modernizaciju programa servisne opreme i unapređenje organizacije tehničkih pregleda.

SAT MEDIA GRUPA, koja u svojoj emisiji SAT već 20 godina; promoviše automobilizam i bezbednost u drumskom saobraćaju, u godini jubileja osvojila je SPECIJALNO PRIZNANJE.

O dobitnicima nagrada odlučivao je stručni žiri, koji su ove godine činili Čedomir Duboka, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Marija Jeličić, Communis i Stevo Bunčić, Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu.

[nggallery id=42]

You may also like...