Inspekcijski nadzor zbog zagađenja u Boru

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine obavila je vanredni inspekcijski nadzor nakon obaveštenja građana da je zagađenje vazduha iz topionice RTB Bor na području Krivelja izazvalo uginuće pčela. Inspekcija je odgovornima u topionici naložila da postupe u skladu sa Akcionim planom za smanjenje aerozagađenja.

Na navedenoj lokaciji ne postoji instalirano merno mesto za kontrolu sumpordioksida. Da li je bilo prekoračenja graničnih vrednosti biće objavljeno nakon izveštaja ovlašćenog instituta Zavod za hemiju i metalurgiju iz Bora.

O uginuću pčela je obaveštena veterinarska inspekcija. Inspekcija je imala uvid u rezultate merenja od 20. do 23. maja, sa mernih mesta Jugopetrol, Brezonik i Park. Na osnovu uvida u podatke zaključeno je da su odgovorni u Topionici reagovali prema Akcionom planu.

Na osnovu dobijenih rezultata merenja za maj, Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor, inspekcija će utvrditi da li je bilo zagađenja i u skladu sa propisima protiv operatera RTB Bor preduzeti odgovarajuće mere.

 

You may also like...