Osnovne biološke i alergene karakteristike ambrozije

Srpsko biološko društvo ”Stevan Jakovljević” i Grad Kragujevac, organizovali su predavanje na temu ”Osnovne biološke i alergene karakteristike ambrozije”. Gost predavač bio je akademik prof. dr Vaskrsija Janjić, koji se već dugi niz godina bavi ovom problematikom.

Ambrozija je invezivni korov koji se vrlo brzo širi, i sve više ugrožava njive ali i stanovnike, a ovim predavanjem hteli su da ukažu na ekološke i biološke karakteristike ove vrste. Ambrozija je opasan korov i izazivač alergija, u Srbiji je najviše raširena u Vojvodini, a u našim krajevima pojavila se krajem prošlog veka. Raste na svim tipovima zemljišta i u usevima gotovo svih gajenih biljaka. Na pašnjacima stoka je izbegava, a ako je pojede kao mladu uz druge trave može da oboli, a negativno se održava i na ukus mleka. Raste na zapuštenim zemljištima, kraj puteva, pruga, vodenih tokova, na pašnjacima, a naročito na obradivim površinama.

prof dr Vaskrsija Janjić

prof. dr Vaskrsija Janjić

  • Ambroziju je veoma teško uništiti, izvršio sam ispitivanja na oko 50 hemijskih jedinjenja gde su bili uključeni svi stručnjaci, ali postoji samo jedno jedinjenje koje je izuzetno efikasno u svim fazama nastajanja – objašnjava akademik prof. dr Vaskrsija Janjić. Ambroziju je teško suzbijati jer period klijanja, nicanja i razvoja traje duži vremenski period, od maja do oktobra, pa se javlja potreba da se više puta mehanički suzbija.

Mehaničke mere podrazumevaju kopanje, čupanje biljaka, košenje korova i njihovo spaljivanje ukoliko su donele seme. Ambroziju treba suzbijati pre cvetanja i stvaranja semena, koje je veoma sitno i može da očuva klijavost u zemljištu i do 40 godina.

  • Ona se javlja naročito posle žetve pšenice, ona nije toliko prisutna u ovim krajevima koliko u Vojvodini. I pored ogromnih zdravstvenih problema koje ambrozija izaziva stanovništvu određenog područja, ona kao i druge korovske biljke, nanose velike štete biljnoj proizvodnji umanjujući prinose i pogoršavajući kvalitet dobijenih proizvoda – ističe Janjić.

Primena agrotehničkih, mehaničkih i hemijskih mera suzbijanja neophodna je na poljoprivrednim zemljištima. Dublja i češća obrada zemljišta, primena deklarisanog semena, kopanje i čupanje biljaka i njihovo spaljivanje, kao i primena herbicida u zavisnosti od biljke koja se gaji na zemljištu. Vrlo je važno suzbijanje ambrozije iz razloga što cvetovi proizvode veliku količinu mikroskopski sitnog polena, koji izaziva alergije, koje se manifestuju kijanjem, upalom i suženjem očiju, otežanim disanjem, ekcemom i drugim smetnjama kod ljudi i životinja.

 

You may also like...