Iskorenjivanje klasične kuge svinja i besnila u zemlji

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Cilj je da se postepeno u potpunosti iskoreni svinjska kuga u SrbijiDežer i direktor Uprave za veterinu resornog ministarstva Zoran Mićović prisustvovali su 27. marta, otvaranju Prve nacionalne konferencije. Ona se održala u okviru Projekta „Podrška programu kontrole iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“.

  • Cilj je da se postepeno u potpunosti iskoreni svinjska kuga u Srbiji što će imati velike ekonomske efekte. Na taj način znatno će se povećati izvoz svinjskog mesa iz Srbije koja trenutno proizvodi 270.000 tona svinjetine – rekao je ministar Petrović.

U Srbiji je pojava besnila divljih životinja pet puta manja nego ranijih godina a to je postignuto zahvaljujući programu kontrole i iskorenjivanja koji sprovodi Uprava za veterinu uz podršku EU. Srbija je u ovoj oblasti usvojila sve neophodne zakonske akte koji su usaglašeni sa propisima Evropske unije.

  • Zaštita zdravlja životinja je izuzetno važna jer se na taj način štiti i zdravlje ljudi ali i otvara mogućnost proširenja izvoza hrane iz Srbije u EU – rekao je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i naveo da je Evropska unija za projekte iskorenjivanja besnila i svinjske kuge iz IPA fondova izdvojila 9,5 miliona evra.

Na Prvoj nacionalnoj konferenciji o kontroli i iskorenjivanju kuge i besnila kod životinja učesnici su izrazili očekivanje da će do kraja godine Srbija dobiti dozvolu za izvoz svinjskog mesa u EU i da će biti proglašena za područje bez svinjske kuge. To znači da će na velikim farmama koje daju prasad za tov i prodaju biti obustavljena vakcinacija svinja uz spovođenje rigoroznih fitosanitarnih mera dok će na manjim farmama i dalje biti primenjivan sistem vakcinacije.

  • Srbija je u proteklih pet godina imala samo jedno žarište svinjske kuge- istakao je direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Zoran Mićović.

Podsećamo da je u proteklom periodu uz pomoć Evropske unije uspešno sprovedena i oralna vakcinacija lisica koja će biti nastavljena u narednim danima. U Srbiji je prošle godine zabeleženo 46 slučajeva besnila što je za 85 odsto manje nego 2009. godine kada je zabeleženo 185 slučajeva.

You may also like...