Kako rešiti problem animalnog otpada?

U Srbiji se godišnje produkuje oko 270 hiljada tona animalnog otpada iz domaćinstava od uginulih životinja i iz klanica, a u pokrajini Vojvodini postoje tri kafilerije, u Subotici, Bačkoj Topoli i Zrenjaninu koje obrade oko 35 hiljada tona godišnje.

Umesto u kafilerijama, veliki deo tog otpada završi u prirodi, na divljim stočnim grobljima i to predstavlja veliku opasnost po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

 

Volovsaka lobanja

  • Lokalne samouprave nemaju resurse za rešavanje problema animalnog otpada, a kompanija „Energo-zelena“ iz Inđije trebalo bi uskoro da ponovo počne sa radom, kako bi rešili problem sa odlaganjem i preradom animalnog otpada u Vojvodini. U regionalnom planu upravljanja otpadom opštine imaju uglavnom identifikovane grobne jame gde odlažu uginule životinje, ali često je to neuslovno, nisu izabrana prava mesta. Zbog toga postoji velika opasnost od zagađenja podzemnih i površinskih voda i zemljišta – rekao je Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Taj problem bi konačno mogao biti rešen otvaranjem nove kafilerije u Inđiji, kapaciteta 150 hiljada tona godišnje, koja će biti pet puta većeg kapaciteta od postojećih kafilerija. Da bi sve to uspešno funkcionisalo neophodno je da se u pojedinim opštinama izgrade regionalni centri za sakupljanje animalnog otpada kao neke vrste hladnjača, odakle bi se animalni otpad prevozio do kafilerija. Procena je da bi taj transport koštao oko 100 evra po toni.

Izvor: Radio-televizija Vojvodine

You may also like...