Kragujevački projekti energetske efikasnosti

U okviru dvodnevne Međunarodne konferencije ’’Energetika i održivi razvoj’’danas su na Šumadija sajmu potpisana tri memoranduma o razumevanju za realizaciju infrastrukturnih projekata, značajnih za dalji razvoj investicija u regionu.

Memorandum o izgradnji magistralnog gasovoda visokog pritiska Kraljevo – Kragujevac, trebalo bi da omogući snabdevanje kompanije ’’FIAT automobili Srbija’’, sa 30.000 kubnih metara gasa. Potpisnici Memoranduma su generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović. Time će biti obezbeđene dovoljne količine gasa za sve energetske resurse u Kragujevcu i Šumadiji, a prema najavama trebalo bi da bude zavšen do polovine 2011. godine.

memorandum-o-izgradnji-magistralnog-gasovodaBajatović-Stevanović-Jovanović

 • Vrlo brzo biće obezbeđene dovoljne količine gasa za sve energetske resurse u gradu Kragujevcu, pa se na taj način, prema rečima Dušana Bajatovića priključujemo projektu da se gradu Kragujevcu i Šumadiji obezbedi mogućnost da na dobar način sačuva socijalne, ekonomske, ljudske i političke potencijale. Nastavak kraka ka gradu Kraljevu će pomoći, u tehničkom smislu bolje funkcionisanje sistema u trouglu između Čačka, Kraljeva, Užica i Kragujevca – rekao je on.

Već se ispunjava deo ugovornih obaveza oko gasifikacije po projektu države Srbije i italijanskog Fijata, povećanjem

Dušan Bajatović-generalni direktor Srbijagasa

kapaciteta gasovoda od Lapova do Kragujevca.

 

 

 • Mi ćemo odmah početi sa realizacijom jer je to deo Akcionog plana – rekao je Bajatović i dodao da će biti formirana zajednička ekipa, jedno društvo koje bi se bavilo projektovanjem a po memorandumu će troškovi projektnih usluga Srbija gasa i administrativne takse gradova biti svedeni na minimum.

Finansiranje gasovoda zavisiće od dogovora Srbije gasa i nacionalnog investicionog fonda. Zbog prolaska južnog toka i izgradnje skladišta i novih planova svi postojeći projekti biće preispitani, uradiće se fizibiliti studija koji su realni potrošači sada kao i analiza potrebnih kapaciteta i potreba kako treba da izgledaju, a ulagaće se tamo gde ima kupaca i industrijskih potreba.

 • Za završetak kompletne gasifikacije Srbije bez južnog toka i skladišta potrebno je još oko 450 miliona evra – dodavši da će ulagati područja kao što je Kragujevac, gde će odmah imati velike potrošače. Budžeti su istanjeni, a u periodu od završetka izgradnje Južnog toka do 2015 godine potrebno je da uradimo kompletnu gasifikaciju Srbije, kako je strategijom predviđeno.

Gasovod Kragujevac – Kraljevo prema ranijim procenama, projekat je vredan 8 miliona evra, a da li će se nešto menjati zavisiće od obnavljanja fizibiliti studije.

 • Ovo je jako bitan projekat ne samo za ono što se planira sa Fijatom u Kragujevcu, već i za industrijalizaciju jer sada se – prema rečima gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića radi na novom gasovodu Lapovo – Kragujevac, ali stabilizacija čitavog sistema neće biti moguća ukoliko se ne uradi ovaj gasovod Kragujevac – Kraljevo.

Potpisan je i memorandum o izgradnji trafostanice na Korman polju jačine 110 kilovolti, za potrebe fabričkih pogona FIAT-ovih kooperanata, vrednosti oko 2 miliona evra, kao i memorandum koji se odnosi na izgradnju postrojenja za spaljivanje otpada i proizvodnju električne energije na deponiji nadomak grada. Potpisnici su generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Potpisivanje memoranduma o izgradnji trafostanice na Korman polju

 • Projekat izgradnje spalionice za proizvodnju električne energije iz komunalnog otpada grada Kragujevca, nije nov u svetu, takva postrojenja se grade 20 i više godina, ali tek sada je započet u Srbiji – kaže Dragomir Marković, direktor EPS-a istakavši da su oni nedavno potpisali memorandum o istom takvom postrojenju u Užicu. Nadamo se da ćemo privući investitore jer to su projekti iz obnovljivih izvora energije koji su vrlo atraktivni za finansiranje od strane stranih investitora.

generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Kada je reč o obnovljivim izvorima energije u poslovanju EPS-a do 2015 godine, planirano je da za postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije za proizvodnju električne energije, izdvoje preko 500 miliona evra.

Na Šumadija sajmu potpisan je i memorandum o realizaciji projekta energetske efikasnosti na području Kragujevca. Potpisnici memoranduma su generalni direktor kompanije Wattpic Stephan Ressl , gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i rektor Univerziteta prof. Dr Slobodan Arsenijević.

memorandum-o-realizaciji-projekta-energetske-efikasnosti

Memorandum o realizaciji projekta energetske efikasnosti na području Kragujevca

 • Obaveze ovog memoranduma su da smanjimo potrošnju električne energije i da podignemo efikasnost korišćenja

  Direktor kompanije Wattpik Stephan Ressl

  Direktor kompanije Wattpik Stephan Ressl

  energetskih izvora u Kragujevcu – rekao je direktor kompanije Wattpic Stephan Ressl, istakavši da mu je veoma drago što je jedan od potpisnika ovog memoranduma Univerzitet u Kragujevcu upravo zbog tehničkih mogućnosti.

   

   

Inače Sajam energetike, ekologije i energetske efikasnosti okupio je 30 izlagača, čiji je prevashodni zadatak korišćenje obnovljivih izvora energije, tačnije zelene energije.

You may also like...