Master plan održivog razvoja planine Rudnik

Predstavnici Univerziteta i Gradske turističke organizacije Kragujevac potpisali su Ugovor o izradi Master plana održivog razvoja planine Rudnik. Ovim strateškim dokumentom biće obuhvaćeno područje Rudnika, odnosno teritorije Kragujevca, Topole, Knića, Gornjeg Milanovca i Čačka.

Master plan održivog razvoja planine Rudnik je strateški dokument koji bi trebalo da bude osnov budućeg razvoja naše regije i osim turističkih potencijala, obuhvata poljoprivredu, infrastrukuru, geoinformacione sisteme, prostorno planiranje, kulturnu baštinu. Dobijeni strategijski dokument treba da ponudi model održivog razvoja područja planine Rudnik za period od 2014. do 2024. godine.

Snežana Milisavljević, direktor GTO Kragujevac

  • Cilj izrade ovog strateškog dokumenta je da se područje planine Rudnik definiše kao moderan razvojni centar, odnosno kao oslonac budućeg razvoja ove regije tj. područja Čačka, Kragujevca, Gornjeg Milanovca, Knića i Topole. Taj dokument treba da nam bude osnov za apliciranje budućih projekata koji treba da realizujemo sredstvima Evropske unije – rekla je Snežana Milisavljević, direktor GTO Kragujevac.

Ugovor o izradi Master plana održivog razvoja planine Rudnik u Rektoratu svečano su potpisali direktorka Turističke organizacije Kragujevac Snežana Milisavljević i rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Slobodan Arsenijević. Univerzitet u Kraqujevcu ovaj posao dobio je na tenderu.

rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Slobodan Arsenijević

  • Mislim da ćemo moći da stvorimo jednu ekipu koja će da konkuriše ne samo u zemlji nego i inostranstvu, jer je potencijal onoga što Univerzitet ima ogroman, pa je bitno da se ovaj kadar u ljudstvu iskoristi za potrebe lokalne samouprave istakao je prof. dr Slobodan Arsenijević, rektor Univerziteta.

Izradom Master plana obezbedili bi se i stvorili uslovi za izgradnju puteva, razvoj poljoprivrede, zaposlenost stanovništva, a time i ukupni potencijal područja gradova i opština na čijoj se teritoriji planina Rudnik prostire. Sve to u cilju daljeg ekonomskog i infrastrutkturnog razvoja pet gradova Kragujevca, Topole, Knića, Gornjeg Milanovca i Čačka.

Vrednost projekta je 23 miliona 760 hiljada dinara a rok za izradu projekta je 28 februar, iduće godine.

  • Dobijamo mogućnost da neiskorišćene prirodne potencijale obogatimo i da na osnovu master plana izradimo novu putnu infrastrukturu, da se ulaže u poljoprivredu, da se omogući da ljudi iz rudničkog kraja dođu do posla i što je najvažnije obezbedimo mogućnost da konkurišemo za sredstva iz fondova Evropske unije – objasnio je Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca.

Sredstva za izradu projekta obezbedila je Gradska turistička organizacija, odnosno Sektor za turizam Ministarstva finansija i privrede, kod kojeg je za finansirnje konkurisala početkom ove godine. Vrednost projekta je 23 miliona 760 hiljada dinara a rok za izradu projekta je 28 februar, iduće godine.

httpv://www.youtube.com/watch?v=tjCQbetREpI&feature=share&list=UUUOo7dyaEOc-YwTVTCBqnXA

You may also like...