Međunarodno takmičenje škola o očuvanju životne sredine

Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Stanišića, „Ljupče Nikolić“ iz Aleksinca, „Milica Pavlović“ iz Čačka i srednja Trgovinsko ugostiteljska škola iz Leskovca, učesnice su petog ciklusa projekta Svetskog fonda za prirodu WWF i ERSTE Fondacije – „Evropske škole za život na planeti”

Đaci i profesori četiri škole iz Srbije učestvuju na događaju koji će označiti početak novog ciklusa međunarodnog školskog takmičenja „Evropske škole za život na planeti“, koje organizuju Svetski fond za prirodu WWF i ERSTE Fondacija u Austriji.

Đaci i profesori četiri škole iz Srbije učestvuju na događaju koji će označiti početak novog ciklusa međunarodnog školskog takmičenja „Evropske škole za život na planeti“, koje organizuju Svetski fond za prirodu WWF i ERSTE Fondacija u Austriji.

Ideje i realizacija projekta zavise u potpunosti od kreativnosti učenika, dok ih nastavnici samo usmeravaju i pružaju im podrškuNapredovanje projekata može se pratiti putem javno dostupnog interaktivnog webloga http://schools.foralivingplanet.eu

Timovi koje čine 33 učenika i profesora iz osam zemalja – Austrije, Bugarske, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Srbije i Ukrajine, učestvuju u jednonedeljnoj akademiji koja se održava u austrijskom gradu Ilmicu. Putem radionica i aktivnosti u prirodi, učenici uzrasta od 12 do 17 godina dobiće informacije o temama vezanim za prirodu i očuvanje životne sredine, koje su obuhvaćene projektima „Dunav – evropska linija života“ i „Ekološki otisak – globalni efekti potrošnje“.

  • Petu godinu za redom, ova inicijativa povezuje učenike i profesore iz različitih zemalja i kultura, kojima je zajednička ljubav prema prirodi. U središtu naše pažnje je aktivno učešće, jer želimo da omogućimo učenicima da budu aktivni, da izraze svoje mišljenje u javnosti i da motivišu druge da se priključe. Sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo koje će velike ideje biti realizovane u ovogodišnjem ciklusu- rekla je Barbara Taušer, vođa austrijskog projekta edukacije o životnoj sredini WWF-a.

Ideje i realizacija projekta zavise u potpunosti od kreativnosti učenika, dok ih nastavnici samo usmeravaju i pružaju im podršku. Tokom protekle tri školske godine, iz ove inicijative su nastale aktivnosti kao što su „učenici uče učenike“, izložbe, pozorišne predstave, ulični događaji ili dani recikliranja organizovani u saradnji sa opštinama.

  • ERSTE Fondacija učestvuje u inicijativi „Evropske škole za život na planeti“ kako bi obogatila prekogranične edukativne projekte koji imaju izražen ekološki sadržaj. Podrška obrazovanju predstavlja ozbiljno shvatanje evropske budućnosti- rekla je Doraja Eberle, član upravnog odbora ERSTE Fondacije.

Napredovanje projekata može se pratiti putem javno dostupnog interaktivnog webloga http://schools.foralivingplanet.eu. na kojem će škole moći da vode projektne dnevnike, postavljaju slike i video snimke o projektima i razmenjuju iskustva. Učenici, nastavnici i drugi posetioci mogu komentarisati svaku projektnu aktivnost.

Inicijativa „Evropske škole za život na planeti“ prvi put je sprovedena tokom školske 2008/2009. godine, a od tada je učestvovalo 118 škola iz 11 evropskih zemalja. Na taj način, oko 3000 učenika uzrasta 12 do 17 godina, realizovalo je svoje projekte iz oblasti ekologije.

You may also like...