Mreža reciklažnih centara u Srbiji

izgradnja mreže reciklažnih cenatara u Srbiji.Nastavljena je izgradnja mreže reciklažnih cenatara u Srbiji. Izgradnjom 17 reciklažnih cenatara, za koje su prošle godine potpisani ugovori vredni više od 650 miliona dinara, Srbija će u potpunosti biti pokrivena mrežom reciklažnih centara u kojima će se prikupljati, privremeno skladištiti i razdvajati sekundarne sirovine. Pored toga, četiri reciklažna centra su finansirana kroz akciju Očistimo Srbiju 2010. godine, pet je izgrađeno i adaptaciju osam centara će Ministarstvo takođe pomoći.
Reciklažne centre će dobiti Beograd (Novi Beograd i Medaković), Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica, Zrenjanin, Pančevo, Kraljevo, Čačak, Sombor, Valjevo, Vranje, Užice, Požarevac, Ruma, Bor, Inđija, Trstenik, Svilajnac, Majdampek, Raška, Nova Varoš, Ada, Dimitrovgrad, Sokobanja, Vrnjačka Banja, Negotin, Paraćin i Kruševac. Pored navedenih gradova i opština u kojima će se centri graditi do kraja godine, oni već postoje u Beogradu na Adi Huji, Obrenovcu, Leskovcu i Jagodini.
Od početka akcije „Prijavite lokaciju za čišćenje“, 10. oktobra 2011. godine, do sada prijavljeno je ukupno 570 smetlišta širom Srbije, od čega je očišćeno 270 lokacija. Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja nastavlja akciju i poziva građane da i dalje prijavljuju sva smetlišta i ostale manje lokacije za čišćenje na sajtu www.ocistimosrbiju.rs, kako bi brzo bile očišćene u saradnji sa lokalnim samoupravama i javno-komunalnim preduzećima.
Kroz akciju „Očistimo Srbiju“ 9. juna će ponovo biti organizovano „Veliko spremanje Srbije“. Tim povodom, Ministarstvo je raspisalo Konkurs za sufinansiranje projekata u okviru te akcije, a čiji su nosioci nevladine organizacije. Takođe, početkom januara potpisan je sporazum sa 93 opštine, kojima je obezbeđen novac za čišćenje divljih deponija, nabavku kanti i kontejnera. Obezbeđeno je 76 miliona dinara za čišćenje divljih deponija i 127 miliona dinara za nabavku kanti i kontejnera.

You may also like...