Obeležen Međunarodni dan šuma

Međunarodni dan šuma, 21. mart, Zavod je obeležio 20. marta 2015. organizovanjem akcije edukativnog karaktera u Miljakovačkoj šumi. Zajedno sa Gradskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine grada Beograda, JP „Srbijašume“ ŠG „Beograd“ i Opštinom Rakovica, Zavod je učestvovao i u akciji pošumljavanja na Adi Ciganliji u okviru projekta „Jedno drvo za jednog ratnika“.

U Spomeniku prirode „Miljakovačka šuma“, na dan posvećen šumama gradski čelnici simbolično su zasadili deset stabala javora, i time još jednom istakli značaj pošumljavanja, ali i opredeljenost Grada Beograda, odnosno Sekretarijata za zaštitu životne sredine, da štiti i unapređuje zelene površine Beograda.
Za učenike svih osnovnih škola na području opštine Rakovica organizovan je eko-kviz o poznavanju Miljakovačke šume kao zaštićenog područja. Kako bi se pomoglo učesnicima kviza da budu što uspešniji sa svojim odgovorima, stručnjak Zavoda Biljana Krsteski predstavila je ukratko Miljakovačku šumu kao jednu od sedam zaštićenih gradskih šuma posebne namene.

  • Jedan od preostalih delova nekadašnjih hrastovih šuma na ovom području, Miljakovačka šuma je izdvojena u gradskom jezgru, na južnom delu Grada u opštini Rakovica. Predstavlja kompleks sladunovo-cerovih šuma, i stanište je mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Među drvenastim vrstama ističu se hrast sladun, cer i kitnjak, tu su i brojne zeljaste vrste, a od prisutnih životinja tu su svoj dom našla i dva trčuljka koji su na svetskoj listi ugroženih vrsta, ranije i beli admiral, leptir koji je bio simbol Miljakovačke šume – bilo je objašnjenje Biljane Krsteski gde su se krili i odgovori za eko-kviz.

Zahvaljujući svojim karakteristikama i povoljnom položaju u urbanoj sredini, Miljakovačka šuma je značajno područje zaštićeno 2010. godine kao Spomenik prirode i područje treće kategorije, odnosno lokalnog karaktera, na površini od oko 85 hektara.

Zahvaljujući ovom uvodu, ali i dobrom predznanju o zaštićenoj šumi u svom okruženju koje su đaci ovom prilikom pokazali, brzo se došlo do pobednika eko-kviza, koji su za uspešno učešće nagrađeni DVD izdanjem Zavoda. Nakon toga, usledio je šumarski višeboj sa edukativnim kontekstom o ekološkom i održivom upravljanju šumama. Najspretnije i najuspešnije ekipe u šumarskom višeboju koje su osvojile prva tri mesta bile su OŠ „Nikola Tesla“, OŠ „Đuro Jakšić“ i OŠ „Kosta Abrašević“. Nataša Panić, rukovodilac Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost Zavoda, nakon takmičarskog dela, uručila je predstavnicima pobedničkih škola nagrade, obrazovni set izdanja Zavoda o prirodi.

Dodatne informacije o Spomeniku prirode „Miljakovačka šuma“ možete preuzeti u okviru rubrike IZDANjA – publikacije za preuzeti na sajtu Zavoda gde se nalazi tematski liflet.
U okviru projekta „Jedno drvo za jednog ratnika“, povodom Međunarodnog dana šuma, započeta je akcija pošumljavanja na Adi Ciganliji simboličnom sadnjom hrasta lužnjaka, na mestu u čijoj blizini se nalazi zaštićeno stanište gljiva. Pored ministra Ministarstva pravde, gradonačelnika Beograda i direktora JP „Srbijašume“, u ovoj akciji učestvovali su predstavnici drugih nadležnih organa i ustanova, kao i predstavnik Zavoda, dr Dragana Ostojić. Ovom prilikom, povodom Dana šuma, ona je još jednom ukazala na značaj zelenih oaza kao što je Ada Ciganlija za opstanak biološke raznovrsnosti, divljeg sveta u urbanim uslovima, i očuvanje životne sredine i zdravlja ljudi.

Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije

You may also like...