Obnoviti nekadašnja plavna područja

Povodom nezapamćenih poplava koje su opustošile Srbiju, Svetski fond za prirodu – WWF izrazio je svoje žalјenje zbog velikih lјudskih i materijalnih gubitaka koje su zadesili Srbiju i okolne zemlјe, ali ujedno upozoravaju da se za borbu protiv prirodnih katastrofa moraju tražiti dugoročnija rešenja.
Najskoriji izveštaj Međuvladinog panela o klimatskom promenama (Intergovernmental Panel on Climate Change-IPCC) najavlјuje da će se Evropa tek susretati sa teškim vremenskim uslovima, uklјučujući i razarajuće poplave. Primer poplava u regionu ukazao je na potrebu za ekološkom praksom upravlјanja poplavama kako bi se naselјa zaštitila od ekstremnih vremenskih prilika. Kao dugoročno rešenje neophodno je rekama „vratiti plavna područja, objašnjava WWF.

Intergovernmental Panel on Climate Change-IPCC

  • Plavna područja služe kao prirodni rezervoari koji omogućavaju skladištenje većih količina vode i iz njih se voda postepeno i bezbedno oslobađa u rečne tokove, kao i u podzemne vode. Ukoliko se plavna područja odseku od rečnih korita, u tom slučaju se smanjuje njihov potencijal zadržavanja poplavnih voda i samim tim rizik od poplava je veći – smatra Duška Dimović, direktor programa WWF-a u Srbiji.

Ako bi se plavnim područjima vratila njihova prirodna uloga i kapacitet da zadržavaju vodu, to bi ublažilo efekte poplava, a i troškovi od šteta izazvanih poplavama bi bili manji. Osim toga, bila bi obezbeđena dobrobit za prirodu, lјude i lokalnu ekonomiju. Analiza potencijala obnove plavnih područja pokazuje da je najprihvatlјivije obnoviti nekadašnja plavna područja, a svaka zemlјa bi trebalo da proceni u koja područja bi trebalo ulagati kako bi što više ublažila rizik od poplava.
Prirodna rešenja su dugoročnija, efikasnija i zahtevaju manja ulaganja nego podizanje rečne infrastrukture, istaknuto je u sapštenju WWF.

Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije

You may also like...