Otklanjanje animalnog otpada u šumadijskom okrugu

Javno komunalno preduzeće Čistoća, organizovalo je radionicu na temu upoznavanja lokalnih samouprava sa pravima i obavezama u lancu otklanjanja otpada životinjskog porekla na teritoriji grada Kragujevca.

specijalizovano vozilo za uklanjanje animalnog otpadaInače u toku proleća gradska Čistoća krenuće sa prikupljanjem i odvoženjem otpada životinjskog porekla na teritoriji grada. Predstavnici lokalnih samouprava iz šumadijskog okruga mogli su da se upoznaju sa pravima i obavezama lanaca generatora sporednih proizvoda životinjskog porekla i sistema za sakupljanje životinjiskih leševa u skladu sa Zakonom o veterinarstvu. Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da je izmenama i dopunama Zakona iz 2012. godine propisana obaveza lokalne samouprave da ima izgradjen objekat za sakupljanje životinjskih leševa. Tom prilikom predstavljen je i projekat Centra za sakupljanje i deponovanje leševa životinja i klaničnog konfiskata.

  • Kragujevac bi trebalo da bude regionalni centar gde bi se zbrinjavao animalni otpad, jer ga ima najviše. Najveći deoDamjan Srejić, načelnik šumadijskog upravnog okruga ovog otpada nastaje u seoskim područjima, naši gradjani nisu u mogućnosti da zbrinu ovu vrstu otpada i tu je neophodno učešće lokalne samouprave. Zbog toga grad Kragujevac preuzima obavezu da finansira zbrinjavanje ovakve vrste otpada, potrebno je samo da građani prijave, a uklanjanje životinjskih leševa biće besplatno – rekao je Damjan Srejić, načelnik šumadijskog upravnog okruga.

U Upravi za veterinu kažu da je zainteresovanost lokalnih samouprava za rešavanje problema uginulih životinja u porastu. Inače lokalna samouprava je dužna da na svojoj teritoriji organizuje zoohigijensku službu za neškodljivo uklanjanje leševa životinja. Zahvaljujući saradnji šumadijskog upravnog okruga sa Ministarstvom poljoprivrede, grad Kragujevac je dobio specijalizovano vozilo za uklanjanje animalnog otpada. Inače, Kragujevac je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je na ovaj način rešio pitanje animalnog otpada na adekvatan zakonski način.

  • Gradska Čistoća planira da u toku proleća krene sa prikupljanjem animalnog otpada i od nekih pravnih lica, njihovih Aleksandar Gajić, rukovodilac zoohigijenske službenamirnica i njihovog odvoženja do kafilerije koja se nalazi u Ćupriji. Želimo da napravimo i jednu transfer stanicu tačnije hladnjaču koja bi se nalazila u krugu JKP Čistoća, u blizini prihvatilišta za pse – rekao je Aleksandar Gajić, rukovodilac zoohigijenske službe.

Uginule životinje raspadaju se na gradskim deponijama, napuštenim imanjima, kanalima kraj puteva, pa i u rekama, jer su dve kafilerije u Somboru i Ćupriji prebukirane.

Kragujevačka ”Čistoća” će sada biti u situaciji da odvoženje otpada životinjskog porekla ne vrši samo na teritoriji grada, već i iz okolnih opština Šumadijskog okruga.

Radionicu o obavezama u lancu otklanjanja otpada životinjskog porekla

You may also like...