Problem nelegalnog prometa dijetetskih suplemenata

 

 

Više od 60 odsto ponude dijetetskih suplemenata na nelegalnim sajtovima, koji nude znatno niže cene, jesu proizvodi van regularnog prometa.

Na samo 17 Facebook stranica otkriveno je 3.020 neregistrovanih dijetetskh suplemenata, 7,9 miliona dinara je vrednost robe bez utvrđenog lagera i skoro 133 miliona dinara neplaćenih za registraciju proizvoda, istaknuto je u PKS.

Zbog velike upotrebe dijetetskih suplemenata, često bez konsultacija sa lekarom ili farmaceutom, kao i bez znanja o mogućim neželjenim efektima i interakcijama, neophodna je kontinuirana  edukacija opšte javnosti u ovoj oblasti, kako bi upotreba dijetetskih suplemenata postala bezbedna, kontrolisana i racionalna, ocenjeno je na panel diskusiji „Problem nelegalnog prometa dijetetskih suplemenata u Srbiji“.

U Srbiji je na snazi Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda kojim se reguliše ova oblast. Pravilnik, između ostalog, propisuje procedure upisa svakog dijetetskog proizvoda koji se nalazi u prometu u bazu podataka Ministarstva zdravlja. Kupovinom dijetetskih suplemenata, koji nisu upisani u bazu podataka, bilo u nelegalnim radnjama ili putem interneta, od neregistrovanih privrednih subjekata ili individualnih prodavaca, korisnici rizikuju da kupe nebezbedne i nekontrolisane, često i substandardne, ili dijetetske suplemente sa nedozvoljenim supstancama, čime mogu ozbiljno da ugroze svoje zdravlje, upozorili su stručnjaci.

Ubrzanim razvojem korisnika internet platformi otvorila se široka mogućnost zloupotreba. Srbija ima veliki broj korisnika interneta, ali je i dalje na poslednjem mestu po procentu legalnog online prometa. Glavni razlog je dostupnost proizvoda koji se nalaze na crnom tržištu i koji se trenutno nesmetano mogu nabaviti poručivanjem preko raznih sajtova ili društvenih mreža. Građani na ovaj način kupuju neproverene dodatke ishrani, legalnim distributerima onemogućeno je da rade dok je država je na ime neplaćenog poreza oštećena za više stotina miliona dinara, istaknuto je u PKS.

Panel diskusiju organizovala je Grupacija proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata Udruženja za farmaceutsku i medicinsku privredu PKS u saradnji sa Ambasadom SAD, sa ciljem da se ukaže na problem nelegalnog prometa dijetetskih suplemenata u Srbiji i da se podigne svesti potrošača o značaju kupovine registrovanih suplemenata.

Izvor: Privredna komora Srbije

You may also like...