Projekat podrške građanskom društvu

Institut za održive zajednice u Srbiji već pet godina sprovodi u Srbiji projekat za podršku građanskom društvu. Zahvaljujući finansijskoj pomoći od 15 miliona dolara Američke agencije za međunarodni razvoj, projekat će trajati do 2015. godine. Mobilna škola javnog zagovaranja i dvodnevni trening radionica za pisanje predloga projekata održana je i u Kragujevcu.

 

 

 

 

 

 

Institut za održive zajednice kroz različite grantove, do sada je podržao 200 neprofitnih organizacija u Srbiji, a njihovim obukama je prisustvovalo preko hiljadu ljudi. U Kragujevcu sprovode i mobilnu školu javnog zagovaranja, po čemu su prepoznatljivi, jer je jedina međunarodna organizacija u Srbiji koja ima kontinuirani trening program za male organizacije koje nisu dobile finansijsku pomoć. Dvodnevni seminar u Kragujevcu je prvi ciklus u sticanju znanja u pisanju projekata, a za tri meseca ova ista grupa radiće naprednije veštine. Učesnici treninga zahvaljujući ovoj obuci moći će da stupe u kontakt sa potencijalnim donatorima i lokalnim samoupravama koje u svojim budžetima imaju namenjena sredstva za podršku civilnom društvu.

  • Jasno je da su finansijska sredstva ograničena, i da ne možemo da podržimo sve organizacije kojima je finansijska pomoć potrebna, zato smo – kako ističe Aleksandra Veselinović, trening direktor, odlučili da se bavimo edukacijom, do onog trenutka kada strani donatori odu. Civilni sektor imaće znanja i veštine da pišu predloge projekta i da tako obezbede sebi kakvu takvu finansijsku budućnost.

Učesnici treninga smatraju da je pisanje predloga projekta za njih najkorisnija obuka. Mobilna škola javnog zagovaranja dvostepene treninge organizuje u celoj Srbiji, a u Kragujevcu rade sa organizacijama iz Centralne Srbije i Šumadije.

 

You may also like...