Energetski efikasni objekti, ulaganje u budućnost

Stručni skup pod nazivom ‘’Ulaganje u budućnost” koji je održan u Kragujevcu, u okviru majskih susreta inženjera, protekao je u znaku promovisanja energetskog menadžmenta i novih tehnologija gradnje energetski efikasnih objekata. Ovaj skup organizovala je Inženjerska komora Srbije, Regionalni centar Kragujevac.

Stručni-skup-Ulaganje-u-buducnost

prof. Dr Milisav Damnjanović, predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije.

Idejna rešenja za izgradnju energetski efikasnih objekata, aktuelna i sa stanovišta tehničke regulative koja se donosi u Srbiji kroz usvajanje određenih pravilnika, predstavljena su na skupu inženjera u Kragujevcu. Pošto se u našoj zemlji još uvek troši neuporedivo više energije za grejanje i hlađenje objekata, ove godine na skupu primat je dat energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine.

  • Ovaj skup koji po drugi put organizuje Regionalni centar Kragujevac, podstakao je na stručnu raspravu kako da se Srbija razvija u oblasti tehničkih i mašinskih nauka, a želja nam je da se razvija i građevinsko arhitektonska struka, koje u Kragujevcu nema – istakao je prof. Dr Milisav Damnjanović, predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije.

Prilikom izgradnje energetski efikasnih objekata neophodan je timski rad inženjera, kako bi još od faze projektovanja sa investitorima, razmišljali kako bi izgledali u smislu uštede energije i obezbeđenja zdravog okruženja u kome živimo.

  • Naši predavači su stručnjaci koji se intenzivno bave tom problematikom, a sa nama sarađuje i Mašinski fakultet u Kragujevcu, koji je bogat projektima vezanim za energetski menadžment, pogotovu u industriji – rekla je Jelena Bojović, regionalna koordinatorka Inženjerske komore Srbije. Tu su i kolege koje se bave standardnom izgradnjom objekata i tematskim projektovanjem instalacija, a zahvaljujući njima štedi se mnogostruko energija. Ove godine predstavili smo mogućnosti takvog pristupa projektovanja budućim investitorima, jer najvažnije je da novogizgrađeni objekat ne košta mnogo, a da sa druge strane imamo kompletnu uštedu energije – objašnjava ona.

Ovo je bila prilika da se inženjeri upoznaju sa novim trendovima i standardima u projektovanju i izgradnji ovakvih objekata. Predavanja su pokazala vezu između Zelenog graditeljstva, klimatskih promena i energetske bezbednosti. Zeleno graditeljstvo je izdvojeno kao jedno od ključnih u borbi protiv klimatskih promena.

 

You may also like...