Razvoj solarne energije u Srbiji

[singlepic id=47 w=320 h=240 float=center]

Privredno društvo za distribuciju električne energije ’’ELEKTROSRBIJA’’ Kraljevo i proizvođač solarnih panela, španska firma Wattpic, svečano su potpisali Memorandum o realizaciji pilot – programa iz oblasti solarne energije. Za prva mala postrojenja izabrana je teritorija Kraljeva jer je najveća, najrazuđenija i ima visoke i sunčane delove.

wattpic

Protokol o realizaciji prilot projekta u oblasti razvoja sistema za iskorišćenje obnovljivih izvora energije, podrazumeva intenzivan rad na pripremi, lobiranju, investiranju i realizaciji pilot projekta instalacije energetskih sistema na konzumu Elektrosrbije Kraljevo. Španija i firma Wattpic su lideri u primeni solarne energije, a EPS promoviše primenu obnovljivih izvora energije, među kojima će biti i solarna.

[singlepic id=48 w=320 h=240 float=left]

Očekujemo podršku evropskih fondova, ali i prvih pet megavata solarne energije u narednoj godini, ali prema rečima direktora PD Elektrosrbija Kraljevo Slobodana Mihajlovića ova saradnja neće se odnositi samo na solarnu energiju već i na vetroenergiju koja je u drugom planu. Moramo početi da ulažemo u obnovljive izvore koja će nam dati ’’zelene’’ kilovate, energiju koja za posledicu neće imati uništenje planete, dodavši da ćemo ubuduće imati zavidne energetske obnovljive izvore u Srbiji.

[singlepic id=49 w=320 h=240 float=right]

Elektrosrbija je u obavezi da pronađe adekvatne partnere i indirektno obezbedi poslovni i tehnološki ambijent za razvoj i implementaciju sistema solarnih izvora energije. Wattpic će u domenu svoje odgovornosti, proceniti mogućnosti, pripremiti sve neophodne studije i na kraju pristupiti instalaciji kapaciteta. Do juna sledeće godine biće uspostavljena probna instalacija od 0,1 MW. Nakon razmatranja instalisanih referentnih (oglednih) postrojenja za fotonaponske ćelije razjasniće se raspored i utvrditi projektovani planovi za uspešnu realizaciju projekta. Do kraj 2010. godine pripremiće se i početi sa instalacijom 5 do 10 MW, a isto toliko je planirano u svakoj od narednih pet godina. Ovaj projekat bi kroz pet godina trebalo da rezultira sa najmanje 25 MW ’’zelene ’’ energije, a po potrebi i više.

[singlepic id=45 w=320 h=240 float=center]

Wattpic je renomirana evropska kompanija koja se bavi projektovanjem i tehnološkim razvojem sistema iz domena solarne energije. Tehnološki i komercijalni kapaciteti ove španske kompanije, sa sedištem u Barseloni, temelje se na realizaciji relevantnih nacionalnih i evropskih projekata. Koncept Wattpic kolektora solarne energije, inspirisan je prirodom i željom da se radi u skladu sa njom.

  • Srbija je veoma bogata i ima velike potencijale što se tiče proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, pre svega [singlepic id=50 w=320 h=240 float=right]solarnih i iz energije vetra, ističe Stephan Ressl, izvršni direktor Wattpic-a. Osim toga dobro je vreme za realizaciju ovakvog jednog projekta, s obzirom da je EPS potpisnik prvog sporazuma koji je Srbija potpisala sa EU, a to je sporazum sa energetskom zajednicom jugoistočne evrope. Time je prema njegovim rečima EPS preuzeo i odgovarajuće obaveze, a to je proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora koja je bezbedna za okolinu, a ovo je jedan korak u pravcu realizacije tih obaveza.

Nije samo cilj u obnovljivim izvorima, već i da se proizvodnja približi potrošačima,tako što će se time gde ne postoji sigurno snabdevanje obezbediti proizvodnja na licu mesta, što će smanjiti cenu.

[singlepic id=43 w=320 h=240 float=left]Ovo je nastavak politike obnovljivih resursa, od sagorevanja komunalnog otpada (elektrana u Užicu), vetrogeneratora pa do solarne energije ističe izvršni direktor EPS-a Bratislav Čeperković. Cena električne energije u Srbiji je najniža u Evropi, pa nije moguće finansirati ovakve projekte, zato su se prema njegovim rečima okrenuli međunarodnim finansijskim institucijama. U proteklih pet godina zahvaljujući zajedničkom radu EPS dobio 600 miliona evra raznovrsne finansijske podrške.

Jedna od novih aktivnosti EPS –a je i izrada ’’Bele knjige’’, prve u jugoistočnoj Evropi, koja će se okrenuti obnovljivim izvorima energije.

httpv://www.youtube.com/watch?v=FTUCj_0kP3w

You may also like...