REŠAVANJE PROBLEMA OTPADNIH VODA U NIŠU

Projekat čija vrednost iznosi 120.000 evra za krajnji cilj ima da se gradu Nišu obezbede bespovratna sredstva iz EU IPA fondova za 2017. godinu, za postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda. Državna sekretarka za životnu sredinu Stana Božović i gradonačelnik Niša Zoran Perišić. Ishod ove radne posete jeste potvrda planirane saradnje koja za cilj ima uspešnu realizaciju Studije izvodljivosti za postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda. Ovaj projekat, u vrednosti od 120.000 evra, finansira se iz sredstava donatorske razvojne pomoći Švedske agencije za razvoj, a sprovodi ga Međunarodna menadžment grupa IMG.
Prvi korak u realizaciji ovog projekta je izrada studije izvodljivosti koja bi trebalo da bude gotova do aprila sledeće godine, a zatim da se zahvaljujući donatorskoj pomoći Švedske agencije za razvoj uradi i tehničko projektna dokumentacija po modelu koji propisuje Evropska komisija.

Zoran Perišić, gradonačelnik Niša iskazao je svoju zahvalnost kako donatorima, tako i Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine za podršku i pomoć da grad Niš nakon toga iskoristi pretpristupna sredstva EU za ovaj projekat koji je od ogromnog značaja za sve građane Niša.

  • Ono što je najznačajnije je da će to doprineti boljem vodosnabdevanju, a grad Niš, zahvaljujući donatorima i Ministarstvu, ovaj projekat neće ništa koštati – zaključio je Perišić.

Prema rečima državne sekretarke za životnu sredinu, krajnji cilj ovih napora je da se gradu Nišu, kroz program pretpristupne razvojne pomoći fondova EU, IPA 2017, obezbede bespovratna sredstva za postrojenje u iznosu od 40.000.000 evra.

  • Prečišćavanje otpadnih voda je finansijski i tehnički najzahtevnija komponenta zaštite životne sredine. Očekuje se da će do 2041. Republici Srbiji biti neophodno 5 milijardi evra investicija u oblast upravljanja otpadnim vodama kako bi dostigla planirane standarde (što je 200.000.000 evra godišnje). Prioritet Ministarstva do 2020. godine su gradovi i opštine sa preko 100.000 ekvivalent stanovnika – istakla je Stana Božović i dodala da, u ovim okvirima, postrojenje u gradu Nišu predstavlja jedan od prioritenih projekata Ministarstva.

SDS i Zeleni Srbije traže da se Predlog Zakona o nacionalnim parkovima povuče iz procedure Narodne skupštine RS. Poslanička grupa Socijaldemokratske stranke i Zelenih Srbije zahteva da se Predlog zakona o nacionalnim parkovima povuče iz procedure do usvajanja novog Zakona o zaštiti prirode kao krovnog zakona koji definiše zaštitu. Narodni poslanik i predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić istakao je na današnjem zasedanju da je evidentno da su do sada, zbog propusta u zakonima, zaštićena prirodna područja u Srbiji apsolutno zloupotrebljavana. Na taj način je Stara planina uništena a Kopaonik sve više liči na Kaluđericu. Taj problem se ne rešava ni ovim predlogom
zakona.

Predlog Zakona o nacionalnim parkovima ne definiše, u pogledu zabrane, aktivnosti koji se ne smeju obavljati u nacionalnim parkovima. Umesto preciznih odredbi zakona ova pitanja se rešavaju planovima posebne namene koje donosi Vlada i planovima upravljanja koja donose upravljači nacionalnih parkova za gradnju u zaštićenim područjima. Jasno je da se na taj način ne štiti javni interes i javno dobro, već se olakšava procedura za dobijanje dozvole za gradnju u zaštićenim područjima.

U predlogu zakona nisu predviđene kaznene mere koje će sankcionisati prekršaje i koje garantuju sprovođenje zakona. Zato je ovaj predlog zakona više deklarativan i podseća na spisak lepih želja. Imajući u vidu da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine postavilo sebi ambiciozne ciljeve zaštite i unapređenja nacionalnih parkova, zabrinjava to što nije predvidelo i na koji način će se doći do tih ciljeva.

You may also like...