Rezultati akcije ”Očistimo Srbiju”

U Velikom spremanju Srbije 4.juna učestvovalo je 289.534 volontera, koji su sa 5.311 lokacija uklonili više od 150.000 metara kubnih otpada, rekao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić predstavljajući rezultate akcije.

Prezentacija-rezultata-akcije-Očistimo-Srbiju

 

  • Veoma smo zadovoljni rezultatima i želimo da izrazimo veliku zahvalnost svim građanima koji su volonterski učestvovali u Velikom spremanju Srbije. Organizovali smo akciju sa lokalnim samoupravama povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine 5. juna, drugu godinu za redom, uz podršku brojnih privrednih društava, organizacija civilnog društva, škola i medija. Veliku zahvalnost dugujemo glavnom promoteru akcije Novaku Đokoviću i volonterima – rekao je ministar Dulić.

Prema njegocim rečima, na početku mandata utvrđeno je da je loše upravljanje otpadom jedan od najvećih problema u oblasti zaštite životne sredine, zbog čega je pripremljen i usvojen set novih zakona i podzakonskih akata.

Lokalne samouprave i komunalna preduzeća učinili su za dve godine veći iskorak nego za proteklih dvadeset

  • Do 2009. godine organizovano se prikupljalo samo oko 60 odsto komunalnog otpada, a razdvajanje otpada i reciklaža gotovo da nisu postojali. Zbog toga smo pokrenuli akciju Očistimo Srbiju u okviru koje je Fond za zaštitu životne sredine do sada sufinansirao sa preko 800 miliona dinara projekte uklanjanja divljih deponija, nabavku autosmećara, kontejnera i druge opreme. Zahvaljujući tome, lokalne samouprave i komunalna preduzeća učinili su za dve godine veći iskorak nego za proteklih dvadeset. Danas se organizovano prikuplja oko 72 odsto komunalnog otpada, a uvođenje primarne selekcije i uređenje tokova otpada doprinelo je da danas u privrednim društvima koja se bave reciklažom ima posao oko 7.000 ljudi – objasnio je ministar Dulić.

On je rekao da će cilj definisan u Nacionalnoj strategiji za upravljanje otpadom, da se do kraja 2014. prikuplja 75 odsto otpada biti ostvaren do kraja 2011. godine, a da se do polovine 2012. očekuje i da u reciklažnoj industriji radi oko 10.000 ljudi.

  • Ove godine ćemo izdvojiti 650 miliona dinara za izgradnju oko 30 reciklažnih dvorišta – istakao je ministar Dulić.

Direktor akcije Očistimo Srbiju Milan Kinđić je istakao da je broj volontera koji su učestvovali u akciji Velikog spremanja Srbije premašio sva očekivanja.

 

You may also like...