Uručene “Energy Globe” nagrade

U austrijskom gradu Velsu, 25. novembra, uručene su prestižne „Energy Globe” nagrade za najbolje svetske ekološke projekte. Među nagrađenima je i srpska inovacija „Pumpa za vodu sa klatnom” akademika Veljka Milkovića iz Novog Sada.

Tradicionalna dodela priznanja „Energy Globe” za 2011. godinu održana je pod pokroviteljstvom međunarodne fondacije „ENERGY GLOBE” (www.energyglobe-foundation.com), koja od 1999. godine dodeljuje najprestižniju međunarodnu nagradu za očuvanje životne sredine u svetu.

 

Uz prisustvo predstavnika 40 zemalja i 1.000 zvanica i visokih gostiju (ambasadora, ministara, privrednika…) održano je svečano uručenje priznanja za projekte unapređenja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije i dodela „Energy Globe Award” nagrada (www.energyglobe.info) za svetske i nacionalne pobednike.

Najprestižnija svetska nagrada za životnu sredinu „ENERGY GLOBE”, dodeljena je na svečanoj manifestaciji pod sloganom „Olimpijada za životnu sredinu”. Sa ovog prestižnog međunarodnog događaja novinari su imali prilike da izveste o projektima koji se racionalno, obazrivo i efikasno odnose prema izvorima energije i koji obuhvataju i obnovljive izvore energije.

Za ovogodišnju nagradu „Energy Globe Award” konkurisalo je skoro 1.000 projekata iz 105 zemalja. Od onih koji su ispunili kriterijume međunarodnog žirija, najbolji projekat iz svake zemlje je nagrađen sa nacionalnom „Energy Globe” nagradom. Titulu nacionalnog pobednika ponelo je 87 projekata iz isto toliko zemalja http://www.energyglobe.com/en/award/latest-winners/national-awards-wels-2011/ od kojih su 15 najboljih, raspoređenih u 5 kategorija, (zemlja, vatra, voda, vazduh, mladi) nominovani i za svetsku nagradu „Energy Globe World Award 2011”.

Čast da se nađe među nagrađenim zemljama na ovom svetskom ekološkom takmičenju imala je i Srbija čiji predstavnik je bio „Istraživačko-razvojni centar Veljko Milković” iz Novog Sada sa ekološkom inovacijom “Pumpa za vodu sa klatnom” (http://www.veljkomilkovic.com/rucnaPumpa.htm) koja je ponela titulu nacionalnog pobednika za Republiku Srbiju za tehnologiju uštede energije pri vodosnabdevanju i navodnjavanju, čiji je idejni tvorac i autor patenta akademik Veljko Milković (www.veljkomilkovic.com), poznati novosadski istraživač i pronalazač.

 

Nakon svečanog predstavljanja nominovanih projekata žiri je proglasio pobednike iz svake kategorije i uručio nagrade za pobednike u kategorijama zemlja, vatra, voda, vazduh I mladi.

http://www.energyglobe.com/en/award/latest-winners/nominees-world-award-2011/

http://www.energyglobe.com/en/award/press-room/press-photos/recent-photos-1/energy-globe-world-award/energy-globe-world-award-gala/

http://www.energyglobe.com/en/1566/

 

U finalnom delu ceremonije, uz završnu reč austrijskog saveznog ministra za ekonomiju i energetiku dr Reinholda Mitterlehnera, za najbolji ovogodišnji svetski projekat, po glasovima prisutnih gostiju, izabran je eko-projekat „Drake Landing Solar Community” iz Kanade za projekat samoodrživog stambenog naselja koje 80% potrošene energije tokom zime zadovoljava iz akumulirane sunčeve energije uskladištene ispod površine zemlje tokom letnjeg perioda. (http://www.energyglobe.com/news/details/category/2/id/1823/)

 

You may also like...