Zaplenjeno 17 boca sustance koja oštećuje ozonski omotač

Analiza sadržaja pomoću uređaja za identifikaciju rashladnih sredstava pokazala je da boce ne sadrže ono što je na njima napisano (R134a), već smešu u kojoj najviše ima drugog rashladnog sredstva (sa oznakom R-22), koje oštećuje ozonski omotač i čiji je uvoz ograničenMobilnim skenerom na graničnom prelazu Kotroman otkriveno je 17 boca označenih da sadrže rashladno sredstvo koje se najčešće koristi u klimatizacionim sistemima vozila (oznake R134a), a za čiji je uvoz i izvoz potrebna dozvola Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Boce bez potrebne dokumentacije u prtljažnom prostoru putničkog autobusa stranih registarskih oznaka, otkrili su carinski službenici Sektora za kontrolu primene carinskih propisa u saradnji sa carinskim službenicima Carinarnice Užice

Prema carinskim propisima, vozač autobusa je kažnjen novčanom kaznom od 100.000 dinara zbog prekršaja iznošenja sakrivene robe preko graničnog prelaza.

Otkrivena roba je oduzeta i privremeno smeštena u Carinarnici Užice, gde je izvršena identifikacija sadržaja u zaplenjenim bocama. Prilikom vizuelnog pregleda boca nisu ustanovljene nepravilnosti, boce su bile odgovarajuće boje, nisu prefarbane i upakovane su u originalnu ambalažu. Analiza sadržaja pomoću uređaja za identifikaciju rashladnih sredstava pokazala je da boce ne sadrže ono što je na njima napisano (R134a), već smešu u kojoj najviše ima drugog rashladnog sredstva (sa oznakom R-22), koje oštećuje ozonski omotač i čiji je uvoz ograničen. U boci se nalazilo i rashladno sredstvo (oznake R-12) čiji je uvoz i izvoz zabranjen. Takva smeša se ne sme koristiti jer može biti veoma štetna za rashladnu opremu, kao i za životnu sredinu. Zaplenjena roba će biti propisno uskladištena i uništena.

Podsetimo, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja je u prethodnom periodu izvršilo obuku 180 carinskih službenika na 8 carinskih ispostava o obavezama koje proističu iz Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač i tom prilikom doniralo carinskim ispostavama uređaje za identifikaciju rashladnih fluida, u okviru projekta Nacionalni plan za smanjenje potrošnje supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Navedeni pokušaj nelegalnog iznošenja rashladnih sredstava je prvi takav otkriveni slučaj.

You may also like...