Zaplenjeno 700 zaštićenih vrsta ptica na prelazu Nešin

Zaplenjeno 700 zaštićenih vrsta ptica

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine dobila je informaciju od carinskih službenika graničnog prelaza Neštin, prema Republici Hrvatskoj, da su zaustavljeni rumunski državljani u čijem je vozilu pronađeno 700 mrtvih ptica.

Očerupane ptice su transportovane u kesama, a ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije utvrdio je da su to strogo zaštićene vrste, Pravilnikom o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

zaplenjene ptice

U kesama su zatečene barske kokice, treptaljke, velike strnarice, batokljuna, crveni sprudnik, muljače, barski petlovan, liska, patke gluvare, krdže, prepelice, poljske jarebice, barske šljuke i čvorka. Za pomenute vrste rumunski državljanin, koji se izjasnio kao vlasnik ptica, posedovao je samo nepotpuni veterinarski sertifikat u kojem je naznačeno da se radi o četiri vrste i 350 ptica, što se nije podudaralo sa zatečenim stanjem.

očerupane ptice

Inspekcijski pregled su obavili i republički veterinarski inspektori, koji su preuzeli mrtve ptice i otpremili ih u kafileriju na bezbedno uništavanje.

Prema Pravilniku o odštetnom cenovniku za utvrđivanje visine naknade štete prouzrokovane nedozvoljenom radnjom u odnosu na strogo zaštićene i zaštićene divlje vrste, vrednost ubijenih ptica procenjeana je na oko 15 miliona dinara.

Protiv počinioca je podneta krivična prijava.

You may also like...