Zaštita životne sredine i žene u Srbiji

Prva nacionalna konferencija „Zaštita životne sredine i žene u Srbiji“, čiji je cilj da podigne svest javnosti o bezbednosti, uticaju na zdravlje i značaju rodne ravnopravnosti u svim segmentima životne sredine, održana je u oganizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Regionalnog centra za životnu sredinu (REC) i ambasade Kraljevine Švedske.

Zaštita životne sredine i žene u Srbiji

Konferenciju je otvorila Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, istakavši važnost rodne ravnopravnosti u životnoj sredini i jačanja uslova za žensko preduzetništvo u zelenoj ekonomiji.

  • Žene imaju veoma važnu ulogu u održivom razvoju, te je potrebno promovisati rad i učešće žena u svim oblastima zaštite životne sredine i održivog razvoja. Dostizanje rodne ravnopravnosti upravo je jedan od najboljih načina za unapređenje životne sredine i održivog razvoja. Ovom konferencijom počinjemo niz aktivnosti u cilju podizanja svesti javnosti o značaju bezbednosti u životnoj sredini, o uticaju životne sredine na zdravlje i značaju zelene ekonomije i podsticanju ženskog preduzetništva – navela je Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Veza između životne sredine, održivog razvoja i rodne ravnopravnosti važna u cilju sveukupnog razvoja društva.

  • Za ravnopravno učešće žena u procesima zaštite životne sredine i održivog razvoja, od ključnog značaja je da se obezbedi njihovo ravnopravno učešće u procesu donošenja odluka i dokumenata, kao i prisustvo na mestima upravljanja. Pored našeg zakonodavnog okvira koji jasno podržava politiku rodne ravnopravnosti i prava na zdravu životnu sredinu, naš cilj je i članstvo u Evropskoj uniji, i ukoliko brže, i u potpunosti usvojimo ove standarde ne samo da će nam put u Evropu biti brži i lakši, već ćemo i svi mi uživati pravedniji, zdraviji i kvalitetniji život – istakla je Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije.

Srbija je usvojila novi Nacionalni akcioni plan za primenu rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN – žene, mir i bezbednost, koji će se sprovoditi do 2020. godine.

  • Usvajanjem novog Nacionanlnog plana, Srbija se svrstala u red država koje uvažavaju značaj ravnopravnog učestvovanja muškaraca i ćena u prevenciji i rešavanju konflikata i promovisanju kulture održivog mira, u cilju dostizanja rodne ravnopravnosti – istakao je Zoran Đorđević, ministar odbrane.

Na konferenciji su govorili i Kristin Moro, ambasadorka Francuske, Jan Lundin, ambasador Švedske, kao i brojni predstavnici vladinog i nevladinog sektora i medija.

Učesnice konferencije su bile i brojne uspešne žene koje se bave različitim segmentima životne sredine i srodnim temama, kao što su: zdravlje, bezbednost, rodna ravnopravnost i civilno društvo, vanredne situacije, mediji i zelena ekonomija. One su govorile o svojim profesionalnim iskustvima, a predstavljene su i najuspešnije preduzetničke inicijative u zelenoj ekonomiji, u cilju daljeg unapređenja uslova za lični i profesionalni razvoj žena i realizaciju novih preduzetničkih inicijativa u oblasti životne sredine.

You may also like...