Zaštita životne sredine u poljoprivredi

Nepušački edukativni centar – RP iz Kragujevca uz podršku Fonda za otvoreno društvo iz Beograda od 4.aprila ove godine realizuje projekat „Zaštita životne sredine u poljoprivredi na lokalu“ koji ima za cilj podizanje i razvijanje javne svesti poljopriivrednih proizvođača na lokalu o problemima zaštite životne sredine u poljoprivredi na nacionalnom i lokalnom nivou, uz uvažavanje evropskih principa zaštite biodiverziteta i dobrobiti životinja.

U okviru ovog projekta 25.jula u Kragujevcu je održana radionica pod nazivom „Zaštita životne sredine u poljoprivredi na lokalu“.

[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Fcolor%2Flayout.xml backgroundcolor=FFFFFF showflipbtn=true documentid=110531060745-285f759a0d0c4067b072318423c395b7 docname=za_tita_biodiverziteta_i_dobrobit__ivotinja_u_polj username=Stakleno_Zvono loadinginfotext=Za%C5%A1tita%20biodiverziteta%20i%20dobrobit%20%C5%BEivotinja%20u%20poljoprivredi showhtmllink=true tag=biodiverzitet width=420 height=148 unit=px]

Učesnici su imali priliku da saznaju najosnovnije informacije o zaštiti biljnog i životinjskog sveta, zaštiti zemljišta od zagađivanja, kao i pravilnom držanju domaćih životinja.
Tokom radionice učesnici su izneli kritike na tekst Zakona o dobrobiti životinja u smislu da je  napisan nerazumljivim jezikom za poljoprivrednike. Takođe, je istaknuta neophodnost pokretanja šire i temeljnije edukacije poljoprivrednih proizvođača iz oblasti zakonodavstva i propisa koji se tiču zaštite životne sredine i poljoprivrede.

Na radionici je predstavljena i publikacija „Zaštita biodiverziteta i dobrobit životinja u poljoprivredi“. U publikaciji su na vrlo jasan i slikovit način prikazani najosnovniji evropski principi zaštite biodiverziteta, ali i human pristup ophođenja prema domaćim životinjama. Brošura sadrži izvode iz zakonodavstva EU i Republike Srbije koje je usvojeno i koje se mora primeniti u oblasti zaštite biodivreziteta i dobrobiti životinja.

Predstavnici Nepušačkog edukativnog centra – RP su u prethodnih nekoliko nedelja održali Eko tezge u Kragujevcu, Batočini, Kniću, Rekovcu, Topoli i Rači na kojima su razgovarali sa meštanima na temu zaštite biljnog i životinjskog sveta i humanog odnosa prema domaćim životinjama i upoznali ih sa najosnovnijim evropskim principima zaštite biodiverziteta, ali i humanim ophođenjem prema domaćim životinjama.

Za sve dodatne informacije o ovom Saopštenju i Projektu na raspolaganju Vam je:
Milisav Pajević iz Nepušačkog edukativnog centra – RP, kontakt: 063/8048599 necrpkg@gmail.com

You may also like...