Savetovanje ”Energetika 2011”

Savetovanje energetičara Srbije na Zlatiboru, koje je održano od 22. do 25. marta, započeto je iznošenjem tri ključna osnovna principa na kojima počiva čitava evropska energetska regulativa. Oni se odnose na sigurnost, konkurentnost i održivost. Kroz ova tri principa energetika Evrope namerava da funkcioniše i u okviru njih srpska energetika mora da se reorganizuje i prilagodi kompletan organizacioni, tehnički i ekonomski sistem. Upravo ovi principi bili su osnova za izradu novog predloga Zakona o energetici.

Savetovanje ''Energetika 2011''

prof. Miloš Banjac, predstavnik Ministarstva infrastrukture i energetike

prof. Miloš Banjac, predstavnik Ministarstva infrastrukture i energetike

 

  • Aktuelna dešavanja u svetu jasno pokazuju da živimo u vreme kada energija i energetika predstavjaju osnovu ekonomskog i društvenog prosperiteta svake zemlje ali su, veoma često, razlog nerazumevanja i sukoba među njima. Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku realno sagledava i izuzetno uvažava značaj tog segmenta za domaću privredu. U tom smislu, u saradnji sa Vladom Srbije, pokušavamo da fomiramo uslove i sprovodimo zakone kako bi se stvorio odgovarajući milje za približavanje strateškog plana Srbije zemljama Evropske unije, izjavio je prof. Miloš Banjac, predstavnik Ministarstva infrastrukture i energetike, otvarajući Međunarodno savetovanje “Energetika 2011”.

Prezentovani su brojni radovi, održani okrugli stolovi, ali na savetovanju energetičara posebna pažnja bila je posvećena prezentaciji novog Zakona o energetici koji bi trebalo za tri meseca da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije.

Obraćanje prof. dr Nikole Rajakovića državnog sekretara i predsednika Saveza energetičara Srbije

  • Novi Zakon o energetici donosi značajne promene u oblasti energetike, on je korak dalje ka reformama energetskog sektora. Odvaja se delatnost snabdevanja električnom energijom od mrežne delatnosti u distribuciji – objašnjava prof. dr Nikola Rajaković državni sekretar i predsednik Saveza energetičara Srbije. Zbog neekonomske cene električne energije, nedostatka investicionih sredstava elektro energetski sektor u Srbiji je u veoma teškom položaju. Ozbiljne investicije u proizvodne kapacitete još uvek nemamo, pa zato treba Elektroprivedi pomoći kroz uvođenje tržišnih mehanizama, a na taj način će se ekonomska pozicija ojačati – a prema rečima Rajakovića drugi način je da se podigne unutrašnja efikasnost elektroprivrede.

kongresni kompleks hotela Palisad na Zlatiborukongresni kompleks na Zlatiboru

U tri dana koliko je trajalo savetovanje predstavljeno je čak 40 radova, a najveću pažnju izazvali su radovi koji su se bavili strategijom održivog razvoja, ali i realizacija projekata iz paketa evropske standardizacije. Najveću pažnju privukli su radovi ”Energetska efikasnost i održivi razvoj” i ”Koncept održive energetike u Srbiji između reforme i ekonomske krize”.

prof.dr Milun Babić

prof.dr Milun Babić

 

  • U ime svih učesnika Savetovanja “Energetika 2011” prof.dr Milun Babić iskazao je reazumevanje i saosećanje sa narodom i Vladom Japana, zbog razornog zemljotresa i cunamija koji je nedavno zadesio Zemlju izlazećeg sunca , odneo više od 20 hiljada ljudskih života, i naneo ozbiljan udarac tamošnjoj privredi. Podsetivši da su japanski prijatelji plemenito i bez uslovljavanja pružili značajnu pomoć Srbiji, on je izrazio uverenje da će narod Japana vrednoćom i poslovičnom upornošću uspeti da pobedi tešku katastrofu sa kojom se suočava.

Benjamin Wakounig , predstavnik Hitačija za Evropu

Benjamin Wakounig , predstavnik Hitačija za Evropu

Zahvaljujući se domaćinima na izrazima saučešća i solidarnosti Benjamin Wakounig , predstavnik Hitačija za Evropu, naglasio je da je Hitači,zlatni sponzor Savetovanja, jedan od vodećih proizvođača u svetu koji može da isporuči sve neophodne komponente za hidro i termo kapacitete. – U našem je interesu da se što bolje pozicioniramo na srpskom tržištu, odnosno na zapadnom Balkanu, rekao je on.

Međunarodno savetovanje “Energetika 2011” na Zlatiboru održava se u organizaciji Saveza energetičara Srbije, a pokrovitelji su ministarstva infrastrukture i energetike, prosvete i nauke, životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, ekonomije i regionalnog razvoja, Privredna komora Srbije, JP EPS, NIS a.d. Novi Sad, JP EMS i JP Srbija gas.

You may also like...