BUBANj DA BLISTA

Treću nedelju za redom članovi udruženja PULS, uz podršku Gradske opština Palilula i organizacija civilnog društva, Moj Bubanj, EKOpolis, OzeleniTI, Kancelarija za mlade opštine Palilula, uspešno ostvaruju aktivnost i svoj ekološki projekat “SAČUVAJMO ŠUMICU-PLUĆA LEDENE STENE“. Građani ovog naselja, ohrabreni rezultatima akcije održane povodom svetskog Dana šume 22.marta, ne odustaju od toga da se ovaj prostor uredi kao rekreativni park, koji se nalazi na obodu šumskog kompleksa Spomen parka „Bubanj“.

  • Ovog vikenda, u akciju čišćenja, zelenog prostora, koji se nalazi između dve škole – Osnovne škole „Bubanjski heroji“ i Specijalne škole „Bubanj“ uključili su se, osim članova udruženja PULS i Zelene mreže Grada, Volonterski centar, Zooplanet kao i mnogi stanovnici ovog dela grada, penzioneri, roditelji dece iz osnovne škole Bubanjski Herojiističe Svetlana Petrović, predsednica uduženja Puls.

 

Cilj ove akcije bio je da se ukloni preostalo smeće koje su godinama ovde gomilali, upravo sami stanovnici Ledene Stene- naše komšije. Došlo je vrema da se prekine ovakvom uništavanju kompleksa Spomen parka «Bubanj» i da se ovaj prostor, po mogućstvu vrati deci.

 

  • Nakon aktivnosti koja je ove nedelje uspešno organizovana, moženo reći da smo došli na startnu poziciju. Smeća u ovom delu parka više nema, staze su uređene – kaže Boban Mikić, član Veća Gradske opštine Palilula, inače jedan od učesnika čišćenja. Ova mala «zelena oaza» ponovo je dečija i spremna da već za dve nedelja bude mesto gde će se povodom Dana planete održati kros za učenike osnovnih škola sa teritorije opštine Palilula.

Po oceni učesnika, ono što je nedostajalo tokom ove akcije je prisustvo mehanizacije koju poseduje JKP «Gorica». Skupštinskom odlukom Grada Niša ovom preduzeću je poveren posao, da brine o zelenim površinama grada. Nevladine organizacija, koje su učestvovale u ovom projektu, izrazile su spremnost da podržavaju aktivnosti na uređenju Bubnja. «Očekujemo pomoć i društveno odgovornih preduzeća kako bi ovo izletište najzad bilo čisto. Apelujemo na stanovnike ovog dela grada da više ne odlažu smeće tamo gde mu mesto nije, jer se i vaša deca ovde igraju- sadržano je u poruci sa Ledene stene.

Samo u ovoom delu Bubnja, koji je bio mesto dobrovoljnih aktivnosti čišćenja prostora, ukupno je iznešeno 80 kubnih metara smeća. Odvozom smeća, svoj doprinos ekološkim aktivnostima je dalo i JKP «Medijana». Inače, gradska opština Palilula i ovog proleća uspešno ostvaruje Program aktivnosti na uređenju međublokovskog zelenila i rešava zahteve građana.

 

Cilj ovih aktivnosti je povećanje zelenih i parkovskih površina. Niška Palilula je od 2009. učesnik projekta nacionalne kampanje „Zeleni gradovi Srbije“, koju je inicirala Narodna kancelarija predsednika Republike Srbije, a u saradnji sa EKOpolis mrežom i partner u međunarodnim ekološkim kampanjama „Milijardu stabala za planetu zemlju“-„Zelene staze Evrope“- „Stop klimatskim promenama“, „Očistimo Srbiju- „Clean up the World“.

You may also like...