Čišćenje okeana

Nakon godinu dana istraživanja i rada sa timom od 100 ljudi, Boyan Slat je održao svoj govor na TED konferenciji u Njujorku i predstavio rezultate svog plana da reši pitanje zagađenja okeana plastikom.

Sakupljanje otpada u okeanu

Tokom godina, ljudi su odlučili da je dobra ideja da bacaju i dozvole odlaganje otpada iz našeg dnevnog života direktno u okean. S obzirom da zdravlje planete i čistoća vazduha zavise od čistoće okeana, logično je da je to postao problem koji moramo rešiti kako bi sačuvali buduće generacije, ali i nas.

Problem sa plastičnim otpadom:

  • Milioni tona plastike se nalaze u okeanu prema podacima UNEP-a 2005.
  • Plastika je koncentrisana u pet rotirajućih struja koje se zovu kružnice (Maximenko, 2012)
  • U tim kružnicama nalazi se prosečno šest puta više plastike nego zooplanktona (Moore, 2001)

Prosečno osam miliona tona plastike završi u okeanu godišnje. Većina te plastike je nošena strujom i akumulira se u pet glavnih oblasti. Oko 5,25 triliona plastičnih delova plutaju u okeanima. Jedna trećina plastike je koncentrisana u Pacifičkom ostrvu otpada. To znači da se u sredini okeana nalazi plutajuće ostrvo smeća. Ukoliko nešto ne uradimo uskoro snosićemo posledice.

Okolina

Stotinu hiljada sisara i milion okeanskih ptica umiru svake godine zbog plastičnog zagađenja. Opstanak preko 100 različitih životinjskih vrsta, uključjući i morske kornjače i havajske monah foke, zavise od naše sposobnosti da očistimo okean od plastike. Plastika takođe ugrožava i prirodne ekosisteme a samim tim i celu planetu.

Ekonomija

U našem svetu zagađenost plastikom uzrokuje blizu trinaest biliona dolara štete svake godine, posebno kad je u pitanju ribolov, transport, turizam i lokalne industrije. Američka zapadna obala troši blizu 500 miliona svake godine za čišćenje plaža. Da bi se plaža očistila potrebno je od 1,500$ do 25,000$ po toni otpada.

Zdravlje

PCB i DDT su toksične hemikalije koje se apsorbuju i njihova koncentracija u plastici je blizu milion puta  veća od dozvoljene. Nažalost, plastika i toksini bivaju pojedeni od strane životinjskog sveta u okeanima i tako uzrokuju da riba i ostale životinje postanu toksične i bolesne. Čak i riba koju jedemo lako može biti zatrovana što povećava rizik od bolesti, oštećenja reproduktivnog sistema i pojave kancera.

Ono što je Boyan izumeo je sjajno. Pogledajte njegov revolucionarni sistem za čišćenje:
Čićenje okeana od plastike

Izvor: Adria Daily Magazine

You may also like...