Ekološki projekti u okviru javnih radova

javni radovi

Za područje Kragujevca i šest šumadijskih opština odobreno je 15 projekata koji će se finansirati sredstvima države, a od toga je 6 ekoloških. Ovi radovi finansiraće se sredstvima države u iznosu od preko 28 miliona dinara, ali u odnosu na prošlu godinu, izdvajanje za javne radove smanjeno je za trećinu, i biće angažovano dvostruko manje nezaposlenih. Radi se o 236 nezaposlenih sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ljiljana Petrović, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje

Ljiljana Petrović, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje

  • Odobreno je šest ekoloških projekata, a od toga su – prema rečima Ljiljane Petrović, direktora filijale Nacionalne službe za zapošljavanje tri projekta u Kragujevcu, a ostali su u Kniću, Batočini i Topoli. Na tim projektima biće angažovano 78 nezaposlenih lica, a biće izdvojeno preko 10 miliona dinara samo za ekološke projekte. I ove godine kada je reč o zaštiti životne sredine angažovaćemo diplomirane ekologe, – dodaje Petrovićka.

Zanimljiv je projekat Zastave inpro, koji će biti drugačiji od standardnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine, a radi se o projektu koji može da se svrsta u radioničarski projekat, koji pospešuje da životna sredina bude bolja.

  • Projekat Zastave inpro sastoji se u izradi kontejnera, metalnih korpi koje bi trebalo da se postave u celom gradu kao što su – prema rečima Petrovićke parkovi i Šumarice u kojima bi ljudi mogli da odlažu otpad.

Sportski centar Mladost uradio je projekat izgradnje trim staze oko Šumaričkog jezera ali zbog nedostatka para neće se realizovati u potpunosti.

Javni radovi na jezeru Bubanj

  • Radiće se uređenje obale jezera Šumarice na kojoj se najmanje radilo, ponovo zaštita jezera Bubanj a potrudiće se, iako je dobijeno manje sredstava nego što je planirano da – prema rečima Petrovićke, to završe za dva meseca, iako je prvobitnim projektom bilo planirano četiri meseca.

U Kniću će se u ovoj godini realizovati ekološki projekat čišćenja jezera Gruže, a naročito će se raditi na uređenju prilaznih puteva. Počeće i projekat za unapređenje ponude u seoskom turizmu. Takođe Javno komunalno preduzeće 7. juli iz Batočine radiće ekološki projekat na uređenju prostora, čišćenju određenih deponija i puteva.

Javni radovi počinju za desetak dana a trajaće, u zavisnosti od programa od 3 do 5 meseci.

You may also like...