U Srbiji počelo obeležavanje dana energetske efikasnosti

Uoči obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti, 5. marta, mnoge opštine u Srbiji dobile su u svom kalendaru “lokalne dane energetske efikasnosti”, koje sa svojim sugrađanima, već nekoliko godina zaredom, svečano obeležavaju.

Dan energetske efikasnosti u Varvarinu

Dan energetske efikasnosti opštine Varvarin, 23. februar, obeležen je i ove godine u prisustvu brojnih predstavnika javnog i civilnog sektora. Proslavi Dana energetske efikasnosti, održanoj u Svečanoj sali Skupštine opštine Varvarin, prisustvovali su ove godine predstavnici lokalnih samouprava Varvarina, Žagubice, Paraćina, Saveta za energetsku efikasnost grada Niša, Agencije za energetiku grada Novog Sada, ministarstava životne sredine i prostornog planiranja i prosvete, Rasinskog okruga, GTZ, Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i, naravno, Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije.

Od 2007. godine Varvarin obeležava dan energetske efikasnosti svoje opštine. Ove godine proslava je poslužila i kao prilika za iznošenje iskustava u domenu energetske efikasnosti malih opština, kao što su Varvarin, Žagubica i Paraćin, i velikih gradova poput Niša i Novog Sada.

Da podsetimo, grad Niš je sa Agencijom za energetsku efikasnost nedavno takođe potpisao Memorandum o saradnji i razumevanju. Prisutne su pozdravili načelnik Rasinskog okruga i g. Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO. U ime Agencije za energetsku efikasnost, prisutnima se obratio zamenik direktora, mr Bojan Kovačić, inače inicijator uvođenja obeležavanja dana energetske efikasnosti.

prvi energetski sat

Opština Varvarin je prva opština u Srbiji koja je potpisala memorandum o razumevanju sa Agencijom za energetsku efikasnost. Prva je usvojila predlog Odluke o unapređivanju energetske efikasnosti po modelu aktivnosti odbora za energetsku efikasnost Stalne konferencije gradova i opština, čijem radu veliki doprinos daje Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije. Zahvaljujući saradnji sa GTZ-om, Stalnom konferencijom gradova i opština i Agencijom za energetsku efikasnost, ova opština je na svom glavnom trgu dobila i prvi energetski sat koji prikazuje energetske uštede i ekološke prednosti modernizacije sistema javne ulične rasvete, a uskoro će na objektu škole u Varvarinu biti instalisani fotonaponski paneli, podnaponski panel za proizvodnju električne energije. Očekuje se da će to biti prilika za edukaciju učenika Srednje škole u Varvarinu, kao i učenika iz škola u široj regiji Rasinskog okruga.

  • Reč je o projektu koji Agencija realizuje u saradnji sa Vladom Kraljevine Španije – izjavio je mr Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost.

     izložbe učeničkih radova i prezentacija na temu "Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije"

    izložbe učeničkih radova i prezentacija na temu “Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije”

    priredba

    U drugom delu skupa organizovan je obilazak izložbe učeničkih radova i prezentacija na temu “Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije”, a najbolji literarni radovi nagrađeni su po jednom štedljivom sijalicom od strane škole.

You may also like...